4 Μαρτίου 2013

Μωρό Στις ΗΠΑ Θεραπεύθηκε Από Τον Ιό Του AIDS (Περίπου)

hiv

Αυτά είναι νέα.

Ανακοινώθηκε η περίπτωση ενός παιδιού δύο ετών, το οποίο γεννήθηκε από μητέρα με AIDS, και ως νεογέννητο είχε διαγνωστεί και αυτό με τον ιό στο αίμα του. Οι γιατροί ξεκίνησαν άμεσα θεραπεία με αντιρετροϊικά φάρμακα για 18 μήνες, και μετά από πέντε ακόμα μήνες δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος του ιού στο αίμα του παιδιού. UPDATE (24/10/2013): Εφτάμισι μήνες αργότερα, μπορούμε πλέον να είμαστε αρκετά σίγουροι πως το παιδί είναι καλά. Επιπλέον, είναι πια καλά τεκμηριωμένο πως μολύνθηκε με τον ιό πριν ακόμα γεννηθεί. 

Doctors won’t call it a cure because they don’t know what proof or how much time is needed to declare someone free of HIV infection, long feared to be permanent.

Να πούμε όμως πως η περίπτωση δεν δημοσιεύθηκε ακόμα σε κάποιο περιοδικό και δεν πέρασε peer-review. Επίσης, σκεπτικοί ερευνητές αναρωτιούνται, πόσο σίγουρη ήταν η αρχική διάγνωση του μωρού; Είχε όντως HIV στο αίμα του; Αλλά για αρχή φαίνεται πως είναι όντως έτσι.

Και βεβαιως το σίγουρο είναι ότι με την ίδια (καλά καταγεγραμμένη) μεθοδολογία θα αντιμετωπιστούν και τα επόμενα κρούσματα HIV σε βρέφη, οπότε σύντομα θα ξέρουμε. Οριστικά.

baby

Δεν χρειάζεται να τονίσω πόσο σημαντικό είναι αυτό. Σκέψου μόνο τις χιλιάδες ερευνητών που επί χρόνια αναζητούν θεραπεία, και είχαν κατά καιρούς να αντιμετωπίσουν απόψεις όπως "δεν μπορεί να υπάρξει οριστική θεραπεία για το AIDS", ή "το πολύ πολύ να φτάσει να θεωρείται μια χρόνια πάθηση για την οποία θα ακολουθεί κάποιος τακτική αγωγή".

Αν η περίπτωση αυτού του μωρού επαληθευτεί, θα Έχουμε πλέον πολύ ισχυρές ενδείξεις για την δυνατότητα οριστικής θεραπείας. Μάλιστα το μωρό θα είναι η δεύτερη καλά καταγεγραμμένη περίπτωση θεραπείας (η πρώτη ήταν ο Τιμ Μπράουν που ανακοινώθηκε το 2010), όμως υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Η θεραπεία του Τιμ Μπράουν ήταν πολύπλοκη και ακριβή και (κυρίως) περιελάμβανε μεταμόσχευση μυελού των οστών από δότη που είχε γενετική αντίσταση στον ιό.

Φυσικά, ο οργανισμός ενός βρέφους έχει διαφορές από αυτόν ενός ενήλικα. Επίσης, αυτή τη στιγμή είναι μάλλον απίθανο να διαγνωστεί σε έναν ενήλικα ο ιός τόσο σύντομα όσο σε ένα νεογέννητο μητέρας που πάσχει από τον ιό.

Όμως θα μπορούσαν οι έρευνες να προσανατολιστούν εντατικά και στην αναζήτηση μιας γρήγορης διάγνωσης. Και στον εντοπισμό των καθοριστικών διαφορών στα ανοσοποιητικά συστήματα βρέφους-ενήλικα. Και βεβαίως, σίγουρα υπάρχουν περιοχές στην Αφρική και αλλού, όπου η εξάλειψη του ιού από τον παιδικό πληθυσμό θα είναι από μόνη της ένα πολύ δυνατό χτύπημα κατά του AIDS στις κοινωνίες αυτές.

Καλή εβδομάδα να 'χουμε.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να διαβάσεις στο sciencedaily.com και στο άρθρo των New York Times. UPDATE: Περισσότερα για τις εξελίξεις του Οκτωβρίου εδώ.

Και μία μάλλον περιττή σημείωση (αλλά ποτέ δεν ξέρεις):
Ο ιός λέγεται HIV και η ασθένεια που προκαλεί λέγεται AIDS. Τα διαφορετικά ονόματα προέκυψαν επειδή τα πρώτα χρόνια δεν ήξερε κανείς τι προκαλεί την ασθένεια, πράγμα που αν το καλοσκεφτείς δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: