Από σήμερα το βράδυ ένας κομήτης με τ' όνομα Pan-STARRS θα είναι ορατός με γυμνό μάτι στο νυχτερινό ουρανό και θα λάμπει όσο τα αστέρια της Μεγάλης Άρκτου (ή όσο ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός). Ακόμα καλύτερα θα τον δούμε στις 12-13 του μήνα, ενώ στη συνέχεια θα είνα πάλι ορατός μόνο με κυάλια και τηλεσκόπιο.
Οι κομήτες παίρνουν το όνομά τους από αυτόν που τους ανακάλυψε -ίσως έχεις ακούσει τον κομήτη του Χάλεϊ, ας πούμε- και έτσι ο σημερινός πήρε το όνομά του από το Pan-STARRS, ένα νέο τηλεσκόπιο, που λειτουργεί στο Μάουι από το 2008. Τα αρχικά βγαίνουν από το "Panoramic Survey Telescope & Rapid Response System".
Γενικά είναι δύσκολο να προβλεφθεί το πόσο φωτεινός θα φανεί ένας κομήτης από τη Γη, και πότε. Φαντάσου τον κομήτη σαν μια τεράστια χιονόμπαλα, που διαγράφει μια μεγάλη, αργή και ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Όσο περισσότερο πλησιάζει, τόσο περισσότερο λιώνει, και τόσο μεγαλύτερη ουρά σχηματίζει. Οπότε σκέψου πόσα πράγματα πρέπει να ξέρεις αν είναι να υπολογίσεις πώς θα φαίνεται το σόου από τα μέρη μας: Πώς λιώνει ο κομήτης (άρα την ακριβή σύστασή του), πόσο τρέχει, την τροχιά του, την κατεύθυνση και την ένταση του ηλιακού ανέμου και άλλα πολλά. Ε, τις περισσότερες φορές δεν τα ξέρουμε όλα.
Στις φωτογραφίες του post φαίνονται ο κομήτης Χιακουτάκε (που πέρασε πολύ κοντά στη Γη το 1996) και ο κομήτης Χέιλ-Μποπ (που πέρασε το 1997).
Επίσης, άμα νιώθεις την ανάγκη να ξεμπλέξεις μέσα σου τις λέξεις και να ξεχωρίσεις τους κομήτες από τους αστεροειδείς, τους μετεωρίτες, τα πεφταστέρια και τα UFO, ρίξε μια ματιά και εδώ.