12 Μαρτίου 2013

Το Νερό Του Αρχαίου Άρη Ήταν Πόσιμο

nasa_curiosity_drill

Σ' ευχαριστούμε για την ανακάλυψη, Curiosity. Να τι ανακοίνωσε πριν λίγο η NASA  ότι βρέθηκε στην τρύπα που έσκαψε το Curiosity τον Φεβρουάριο: 

Scientists identified sulfur, nitrogen, hydrogen, oxygen, phosphorus and carbon -- some of the key chemical ingredients for life -- in the powder Curiosity drilled out of a sedimentary rock near an ancient stream bed in Gale Crater on the Red Planet last month.

Η επιλογή της τοποθεσίας όπου εστάλη για εξερεύνηση το Curiosity φαίνεται πως ήταν πολύ καλή. Ξέραμε ότι οι πιθανότητες να υπήρχε εκεί νερό ήταν μεγάλες, αλλά τώρα φαίνεται πως σε εκείνο το σημείο τελείωνε ένας ποταμός, ή κάτι τέτοιο. Το περιβάλλον θα ήταν ιδανικό για μικρόβια. Ούτε πολύ όξινο, ούτε πολύ αλμυρό -σε αντίθεση με άλλα μέρη στον Άρη.

Και μάλιστα, οι ενώσεις των στοιχείων στο έδαφος θα μπορούσαν άνετα να αποτελούν κρίκους μεταβολικών διεργασιών. Δεν θέλω να γίνω πολύ τεχνικός εδώ (για λεπτομέρειες μπορείς πάντα να διαβάσεις την ανακοίνωση της NASA), αλλά αυτό είναι σαν να έβλεπε κάποιος στη Γη το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας, και να μπορούσε με ασφάλεια να βγάλει το συμπέρασμα ότι κάποια μορφή ζωής μετατρέπει το ένα στο άλλο.

Φυσικά θα ακολουθήσει καινούριο σκάψιμο για να διασταυρωθούν τα αποτέλσματα. Αλλά ορίστε τι δήλωσε ο Τζον Γκρότζινγκερ, chief project scientist της ομάδας του Curiosity:

We have found a habitable environment that is so benign and supportive of life that if you had been around when this water were around, you would have been able to drink it.

Δεν ξέρω αν συνειδητοποιείς πόσο συνταρακτικό είναι αυτό. Σκέψου ότι το περισσότερο νερό στον δικό μας πλανήτη δεν πίνεται, επειδή είναι γεμάτο ουσίες ασύμβατες με την βιολογία μας. Και το νερό του αρχαίου Άρη δεν ήταν! Ακόμα και αν η δήλωση είναι ελαφρώς υπερβολική, η ουσία δεν αλλάζει. Οι πιθανότητες να ζούσε εκεί κάτι, μόλις αυξήθηκαν δραματικά.

mars-curiosity-white

Είναι κρίμα που το Curiosity δεν είναι εξοπλισμένο με κατάλληλα όργανα ανίχνευσης για απολιθώματα μικροοργανισμών. Θα πρέπει να στείλουμε καινούρια αποστολή για κάτι τέτοιο.

Τουλάχιστον με τις φωτογραφίες που στέλνει, μας βοηθάει να πάρουμε μια γεύση από τον γειτονικό μας πλανήτη.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: