8 Απριλίου 2013

Η NASA Θα (Προσπαθήσει Να) Στείλει Αστροναύτες Σε Αστεροειδή

asteroid_2469300b

Τις τελευταίες ημέρες οι φήμες δίνουν και παίρνουν, μπορεί να άκουσες κάτι σχετικό και στο ραδιόφωνο. Αλλά η ανακοίνωση της NASA εκκρεμεί, τίποτα δεν είναι επίσημο ακόμα. Θα ξέρουμε περισσότερα μέσα στην εβδομάδα, όμως αυτή τη στιγμή είναι πιθανό να δοθούν στη NASA κάποια χρήματα για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια ρομποτική αποστολή ρυμούλκησης, η οποία θα ψαρέψει έναν μικρό αστεροειδή και θα τον παρκάρει κοντά στο φεγγάρι, για να πάει το 2025 μια επανδρωμένη αποστολή και να τον μελετήσει διεξοδικά.

Μακάρι.

Όμως από αυτά που ξέρουμε τώρα, το εγχείρημα φαίνεται αρκετά δύσκολο.

Και το να βρούμε κατάλληλο αστεροειδή (το μέγεθος και η τωρινή τροχιά του είναι πολύ σημαντικά), και η εξεύρεση τρόπου ρυμούλκησης, και οι λετομέρειες της επανδρωμένης αποστολής, όλα αυτά -αν και απολύτως εφικτά με τις υπάρχουσες τεχνολογίες- απαιτούν δέσμευση πόρων και δυναμικού συγκρίσιμη με αυτή που μας έδωσε τις αποστολές στο φεγγάρι.

Για άλλη μια φορά η ανάλυση του Φιλ Πλέιτ είναι υποδειγματική (θυμήσου και την ομιλία του).

This is a fantastically complex detail-oriented mission, with lots of steps along the way, many of which depend on technologies and missions we don’t yet have. Given the price tag—realistically, substantially more than $2.6 billion—this is an Apollo-scale idea. That’s fine by me, and an apt analogy: we hadn’t done any of the steps needed to get to the Moon before Apollo either. I’d love to see NASA taking on big ideas again!

But—and this is my biggest, my true concern—this has to be done right. That doesn’t always happen. Without a clear plan, and I mean a really clear plan, I get nervous. I love NASA, but historically when they start up a project without a clear plan, a lot of time and money can get wasted.

Το σίγουρο είναι ότι οι γνώσεις που θα αποκτούσαμε από μια τέτοια αποστολή θα ήταν πολύ χρήσιμες. Τόσο οι τεχνολογικές (που μπορείς να τις δεις ως τα απαραίτητα σκαλοπάτια που θα οδηγήσουν στις επανδρωμένες αποστολές στον Άρη), όσο και οι επιστημονικές (γενικός κανόνας: όσο περισσότερα πράγματα ξέρεις για αντικείμενα που μπορεί να πέσουν από τον ουρανό και να δημιουργήσουν πρόβλημα -ή να εξαλείψουν τον πολιτισμό- τόσο καλύτερα).

Θα δούμε.

asteroids

 UPDATE: Έγινε η επίσημη ανακοίνωση. Λεπτομέρειες εδώ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: