24 Μαΐου 2013

Το CERN Θέλει Να Μάθουν Όλοι Τις Ανακαλύψεις Του

tedxcern-location

Το TEDxCERN (είχες διαβάσει και εδώ γι' αυτό) έγινε και, πέρα από τις ομιλίες που περιμένουμε ανυπόμονα ν' ανέβουν σιγά σιγά στα πάσης φύσεως stream services των ίντερνετς, είναι πλέον διαθέσιμα και τα custom βιντεάκια TED-Ed επιμελημένα από τους ανθρώπους του CERN. Τι άλλο ξέρουμε για την αρχή του σύμπαντος πέρα από το Big Bang; Τι είναι το μποζόνιο Χιγκς; Η αντιύλη; Η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια; Μερικοί από τους πλέον αρμόδιους στον πλανήτη έκατσαν κάτω παρέα με ταλαντούχους γραφίστες και μας λύνουν τις απορίες, απλά και αποτελεσματικά. Και γιατί ασχολούνται τόσο να μας τις λύσουν; Να τι λέει σχετικά ο δικός μας φυσικός, Δημήτρης Νανόπουλος:

Ζούμε σε μια εποχή στην οποία συντελείται -έχω τολμήσει να πω- μια επιστημονική επανάσταση, ίσως μεγαλύτερη από του Γαλιλαίου και του Νεύτωνα. Είναι πολύ βαριές κουβέντες αυτές, δεν είναι απλές, αλλά πραγματικά πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επανάσταση. Γι' αυτό τις λέω και τις επαναλαμβάνω. Και ευτυχώς ή δυστυχώς, τις λένε κι άλλοι άνθρωποι που ασχολούνται με τις θετικές επιστήμες, ότι δηλαδή βιώνουμε μια τέτοιου είδους επανάσταση. Δεν μπορούμε να βλέπουμε αυτή την επανάσταση να φεύγει και να μην έχουμε πάρει μυρωδιά -εγώ πονάω να το βλέπω.

Ορίστε λοιπόν τα πέντε πεντάλεπτα βίντεο:

οι απαρχές του σύμπαντος

Είναι πολύ ενδιαφέρον το πώς τελικά η σωματιδιακή φυσική -η μελέτη των μικρότερων δομών του σύμπαντος- παντρεύεται με την κοσμολογία -τη μελέτη των μεγαλύτερων δομών του σύμπαντος- και καταλήγουν να μελετούν το ίδιο πράγμα και να αλληλοσυμπληρώνονται. Δεν ήταν καθόλου απαραίτητο να είναι ο κόσμος φτιαγμένος με τρόπο που να οδηγεί σε μια τέτοια σύγκλιση η μεθοδική του μελέτη. Αλλά είναι πολύ ωραίο.

η αντιύλη

το μποζόνιο Χιγκς

Από αυτό το βιντεάκι μπορεί να αντιληφθεί κάποιος τη σπουδαιότητα των μαθηματικών στην κατανόηση του κόσμου μας. Άντε να καταλάβεις (καλά) τι λένε για το μποζόνιο Χιγκς από το 3:35 έως το 4:05, αν δεν δεις τις σχετικές εξισώσεις γραμμένες. Οι λέξεις είναι πολύ ατελές εργαλείο για τέτοιες δουλειές. Ευτυχώς δεν είναι το μόνο που έχουμε.

η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια

Ποιός είπε ότι οι φυσικοί δεν έχουν χιούμορ; Η θεωρία της Υπερσυμμετρίας (SUperSYmetry) αποκαλείται Σούζι.

η ιστορία του ίντερνετ

Και ο ρόλος των τεράστιων σύγχρονων data centres που μαζεύουν όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφορία για τον κόσμο μας (και για εμάς).

 

cern

Παλαιότερα σχετικά posts:
Ο Μπράιαν Γκριν περιγράφει-εξηγεί τα απολύτως βασικά της Θεωρίας των Χορδών
Η σχετικότητα του λάθους, από τον Ισαάκ Ασίμωφ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: