26 Μαΐου 2013

Απολαμβάνοντας Τις Βόλτες Των Πλανητών

Conjunction_20122

Αυτές τις μέρες κάτι σπάνιο και όμορφο συμβαίνει στον ουρανό μας. Η Αφροδίτη, ο Δίας και ο Ερμής, έχουν πλησιάσει πολύ κοντά μεταξύ τους. Ρίξε μια ματιά στο νυχτερινό ουρανό και αναζήτησέ τους προς τα βόρεια-βορειοδυτικά. Είναι από τις φορές που δε θα χρειαστείς κανένα τηλεσκόπιο ή άλλο ιδιαίτερο βοήθημα.

Έχε στο νου σου πάντως ότι ο Ερμής δεν είναι ορατός όλη τη νύχτα, αλλά μόνο για καμιά ώρα μετά τη δύση του Ήλιου (ή πριν την ανατολή). Η καλύτερη ώρα για να δεις το θέαμα είναι μεταξύ 21:00 και 22:00.  Να πούμε επίσης ότι οι πραγματικές αποστάσεις των πλανητών από τη Γη μετριούνται σε εκατομμύρια χιλιόμετρα (169 για τον Ερμή, 241 για την Αφροδίτη, και 909 για τον Δία).

Στο βίντεο παίρνεις και μια ιδέα για τις θέσεις που περιμένουμε να βρίσκονται οι πλανήτες τις επόμενες μέρες:

Αν δεν το έχεις ήδη πάντως, σκέψου σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταστήσεις στο κινητό σου το Google Sky Map ή κάποια παρόμοια εφαρμογή. Έχω αναφέρει και παλαιότερα πόσο βολικό είναι να βλέπεις τις θέσεις των πλανητών και τα ονόματα των αστερισμών όταν έχεις ωραία θέα του ουρανού.

Μερικές λεπτομέρειες ακόμα για τις βόλτες του Δία, του Ερμή και της Αφροδίτης αυτές τις μέρες, μπορείς να δεις κι εδώ.

nightsky

Ο χορός των πλανητών είναι καλή αφορμή να αναφέρω και ένα ενδιαφέρον fun fact, που ωστόσο δεν είναι αρκετά γνωστό. Σίγουρα θα αναρωτήθηκες κάποια στιγμή γιατί έχει τέτοια δεσπόζουσα θέση στη μυθολογία ο αριθμός εφτά: Εφτά βασίλεια, εφτά δαίμονες της αποκάλυψης, εφτά σφραγίδες, εφτά [ό,τι βάλει ο νους σου].

Ο αρχικός λόγος που μπαίνει το εφτά στη συζήτηση είναι αστρονομικός, πράγμα που ισχύει άλλωστε για αρκετά ακόμα στοιχεία των διάφορων μύθων.

Στα μάτια ενός αρχαίου παρατηρητή λοιπόν, ο ουρανός είναι ίδιος και απαράλλαχτος, χωρίς τα αστέρια να αλλάζουν ποτέ σχετικές θέσεις. Ο ουράνιος θόλος συνολικά περιστρέφεται (καθώς η Γη περιστρέφεται κατά τα -πλέον- γνωστά), αλλά οι τελίτσες στον ουρανό δεν κινούνται αυτόνομα. Το Άλφα του Κενταύρου πάντα απέχει το ίδιο από τους αστερισμούς της Ανδρομέδας και της Μεγάλης Άρκτου. Και οι εξαιρέσεις είναι εφτά: Ήλιος, Σελήνη, Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας, Κρόνος. Δεν έχει άλλα, οι υπόλοιποι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος δεν είναι ορατοί με γυμνό μάτι. Παρεμπιμπτόντως, αυτό σημαίνει πλανήτες. Είναι τα αστέρια που πλανώνται.

Γι' αυτό άλλωστε έχει και εφτά μέρες η εβδομάδα. Επειδή αν θες να σχεδιάσεις ένα ημερολόγιο, είναι καλή ιδέα να βασιστείς στο πιο σταθερό φαινόμενο που γνωρίζεις. Και για το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, αυτό ήταν οι κινήσεις των ουράνιων σωμάτων.

426545_454832884589152_158555563_n

Και μόλις έμαθες γιατί προκαλούσαν τόσο πανικό οι υπόλοιπες πιο ξαφνικές (και κυρίως απρόβλεπτες) αναταράξεις της ουράνιας σταθερότητας: Κομήτες, πεφταστέρια, εκλείψεις κλπ.

Σε τι ωραία εποχή ζούμε!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: