23 Ιουνίου 2013

Ένα Πολύ Ωραίο Φεγγάρι

Δεν ήθελα να γράψω για το σημερινό. Πάντα το φεγγάρι είναι ωραίο, πάντα είναι ενδιαφέροντα όσα ανακαλύπτουμε γι' αυτό. Αλλά τελικά σήμερα μιλάνε τόσο πολύ για το θέμα, και οι περισσότεροι εντυπωσιάζονται για τους λάθος λόγους.

Όντως το φεγγάρι σήμερα βρίσκεται στο περίγειο, στο σημείο δηλαδή της τροχιάς του που βρίσκεται πιο κοντά σε εμάς. Και το φαινόμενο συμπίπτει με πανσέληνο, πράγμα που συμβαίνει κάθε 14 μήνες περίπου. Αλλά η διαφορά σε σχέση με την πανσέληνο του προηγούμενου μήνα δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι.

Κοίτα:

supermoon

Κάπου θα πήρε το αυτί σου ότι "σήμερα το φεγγάρι θα είναι 12% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο". Αλλά μία πιο σωστή διατύπωση είναι "η διαφορά των φεγγαριών του περιγείου και του απογείου είναι 12% στο μέγεθος, και 30% στη φωτεινότητα". Που με απλά λόγια σημαίνει "η πανσέληνος αλλάζει κάθε μήνα μέγεθος σταδιακά και ο μόνος τρόπος να νιώσεις αυτή τη 12% διαφορά μεταξύ των ακραίων θέσεων είναι να δεις το μικρότερο και το μεγαλύτερο φεγγάρι δίπλα δίπλα".

Τώρα μάλιστα:

Lunar_perigee_apogee

Οπότε πολύ κακό για το τίποτα σήμερα. Αφού δεν παρατηρείς αυξομειώσεις στο μέγεθος του φεγγαριού ψηλά στον ουρανό τον υπόλοιπο χρόνο, μην έχεις προσδοκίες γι' απόψε. Το πιο εύστοχο σχόλιο το έκανε στο Twitter ο Νηλ Ντεγκράς Τάισον, νομίζω.

Μη σκεφτείς ωστόσο πως το Blue Dot μένει ασυγκίνητο από το φεγγάρι. Όπως και κάθε βράδυ με ωραίο φεγγάρι, σπεύδω να σε προτρέψω να βρεις σήμερα κυάλια, και να κοιτάξεις το φεγγάρι με αυτά. Θα εκπλαγείς πολύ ευχάριστα.

Κι ύστερα, θα έχεις σίγουρα περισσότερη όρεξη να ρίξεις και μια ματιά σ' αυτά:
Πόσο μεγάλο είναι το φεγγάρι
Η οφθαλμαπάτη του φεγγαριού
Η παλιά ιστορία μιας (όχι πολύ) πιθανής μεγάλης έκρηξης στο φεγγάρι
Η σύγχρονη καταγραφή μιας πρόσφατης μικρής έκρηξης στο φεγγάρι
Φωτογραφίες με ένα πραγματικά μεγάλο φεγγάρι

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: