7 Ιουνίου 2013

Κοίτα Να Δεις Το Tetris! Έχει Και Θεραπευτικές Ιδιότητες

PUBLISHED by catsmob.com

Σε περίπτωση που πέρασες τα τελευταία 30 χρόνια κάπου εκτός της Γης (Στον Άρη; Στο Γουέστερος;), ορίστε πώς παίζεται το Tetris. Πέφτουν τουβλάκια από τον ουρανό, και εσύ πρέπει να ρυθμίσεις την προσγείωσή τους έτσι ώστε στο έδαφος να είναι γεμάτα όλα τα κενά. Κάθε γραμμή του εδάφους χωρίς κενά εξαφανίζεται. Να και ένα βίντεο, που το βάζω κυρίως για να θυμηθούμε το κορομπεϊνίκι, την πασίγνωστη ρωσική μουσικούλα όπως την έπαιζε το Gameboy, σε MIDI από μονοφωνικό ηχείο:

Στο θέμα μας: Μπορεί να μην έχεις ακούσει την αμβλυωπία, σίγουρα έχει πάρει όμως το αυτί σου τον στραβισμό, που αποτελεί υποπερίπτωσή της. Είναι ένα από τα προβλήματα όρασης που δεν διορθώνονται με γυαλιά. Σε αντίθεση πχ με τη μυωπία, όπου το πρόβλημα βρίσκεται στο hardware του ματιού, την αμβλυωπία την προκαλεί δυσλειτουργία του software στον εγκέφαλο.

Μία ερευνητική ομάδα σκέφτηκε να αναγκάσει τα μάτια να συνεργαστούν καλύτερα με τον εξής τρόπο: Χρησιμοποίησαν ειδικά γυαλιά με οθόνες, που στο ένα μάτι προβάλανε τα τούβλα που πέφτουν, και στο άλλο μάτι τα τούβλα του "εδάφους". Από τους 18 που συμμετείχαν στην έρευνα, οι μισοί έπαιζαν Tetris με αυτά τα γυαλιά, και οι άλλοι μισοί με το "καλό" τους μάτι εντελώς καλυμμένο (αυτός ο τρόπος χρησιμοποιείται για να θεραπευθούν περιπτώσεις αμβλυωπίας που εμφανίζονται σε παιδιά).

tetris-lazy-eye

Θα ήταν ενδιαφέρον να διαβάζαμε περισσότερες λεπτομέρειες της έρευνας (νάτη), αλλά χρειάζεται συνδρομή. Πάντως μοιάζει σοβαρή, και το αποτέλεσμά της φαίνεται να συνοψίζεται στο ότι όσοι έπαιζαν Tetris με τα ειδικά γυαλιά σημείωσαν μετρήσιμα μεγαλύτερη βελτίωση από τους υπόλοιπους. Βεβαίως αυτό δεν έχει σχέση με κάποια μαγική ιδιότητα του Tetris και μόνο. Σίγουρα οι ερευνητές θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιήσει διάφορα αντίστοιχα puzzle games. Γιατί όμως να μη χρησιμοποιήσεις το πιο διάσημο και διασκεδαστικό;

google-tetris

 Το Tetris το επινόησε το 1984 ο Ρώσος, 27χρονος τότε, μαθηματικός Αλεξέι Πατζίντοφ. Αρχικά το παιχνίδι κυκλοφόρησε στη Σοβιετική Ένωση, και το 1986 πήρε το δρόμο του στο εξωτερικό και τη μεγάλη δόξα. Το 1989 κυκλοφόρησε μαζί με το πρώτο Gameboy. Παρόλα αυτά, ο Πατζίντοφ δεν έγινε πλούσιος. Το γιατί είναι μία σύνθετη και πιθανότατα πονεμένη ιστορία. Σίγουρα πάντως έγινε διάσημος.

Κάτι είναι κι αυτό.

alexei

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: