9 Ιουλίου 2013

Δεν Φαντάζεσαι Τι Θα Κάνει Αυτή Η Αλυσίδα

Έστω ότι παίρνεις πολλές μικρές μεταλλικές σφαίρες, και τις ενώνεις με ένα σπάγγο. Βάζεις την τεράστια αλυσίδα σε ένα βάζο, και ενώ το κρατάς στο χέρι σου παίρνεις την άκρη της αλυσίδας και την αφήνεις να πέσει έξω από το βάζο. Ε, το τι γίνεται στη συνέχεια δύσκολα θα το φανταστείς.

Οι σφαίρες από τη μέσα μεριά του βάζου φαίνονται να αψηφούν τη βαρύτητα, και να σηκώνονται ψηλά χοροπηδόντας και κυματίζοντας.

Αλλά δεν ξέρουμε πως το κάνουν.

Και αυτό δεν χρειάζεται να σε εκπλήσσει. Μπορεί το μοντέλο που μας δίνει η νευτώνεια φυσική για τη συμπεριφορά των αντικειμένων που συναντάμε στη μέρα μας να είναι αρκετά πάρα πολύ καλό, αλλά αυτό δε σημαίνει πως είναι εύκολο να εξηγήσει κανείς την κάθε λεπτομέρεια. Οι γενικοί νόμοι ισχύουν δηλαδή, αλλά το να βρούμε πώς εφαρμόζονται και συνδυάζονται σε κάθε σύστημα απαιτεί ξεχωριστή μελέτη. Για να καταλάβεις, ακόμα δεν έχουμε καταλάβει καλά καλά πώς λειτουργεί το ποδήλατο. Το ποδήλατο!

Όσον αφορά την αλυσίδα του βίντεο πάντως, η αρχή διατήρησης της ορμής μαζί με τους νόμους διάδοσης των κυμάτων μας δίνουν μια ικανοποιητική γενική εικόνα του τι συμβαίνει. Ε, το βλέπεις μετά το φαινόμενο και σε αργή κίνηση και νιώθεις ότι κάπως καλύτερα το κατάλαβες.

balls

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: