10 Ιουλίου 2013

Το Μέλλον Μιας Κοινωνίας Με Ρομπότ Τριγύρω

Ο Ρόντνεϊ Μπρουκς έχει μερικά ενδιαφέροντα πράγματα να σου πει για την σταδιακή ενσωμάτωση των ρομπότ στην καθημερινότητά μας μέσα στα επόμενα σαράντα χρόνια.

Το βασικό επιχείρημα που αναπτύσσει είναι πως ενώ αρκετός κόσμος ανησυχεί όταν σκέφτεται την αντικατάσταση του εργατικού δυναμικού από τα ρομπότ, έχουμε δει μερικούς κλάδους να περνούν αυτή τη μετάβαση πολύ ομαλά. Συγκεκριμένα αναλύει τις περιπτώσεις των βιβλιοθηκονόμων και των χειριστών spreadsheets. Η έλευση των υπολογιστών δεν τους εκτόπισε. Τους αναβάθμισε, απαλείφοντας το μονότονο κομμάτι της δουλειάς τους, και δίνοντάς τους εργαλεία για να απασχολούνται αποδοτικότερα με τα πιο ουσιαστικά πράγματα που ήξεραν να κάνουν.

Βεβαίως δεν είναι απαραίτητο να έρθουν έτσι τα πράγματα. Είναι εφικτό όμως.

Και στη βιομηχανία -που τόσο βασίζεται στα ρομπότ ήδη από σήμερα- μια μεγάλη θετική αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν οι εργοστασιακοί βραχίονες που προγραμματίζονται πανεύκολα επιτόπου, χωρίς πληκτρολόγηση κώδικα. Με αυτή και άλλες μικρές αλλαγές, οι εργάτες μπορούν τελικά να μοιάσουν με τους βιβλιοθηκονόμους. Να αναβαθμιστούν σε εκπαιδευτές ρομπότ.

Λέει και άλλα πράγματα στο βίντεο, για ρομπότ-βοηθούς στα σπίτια μας και τους πολλούς τρόπους που θα μας λύσουν τα χέρια. Οπότε αν τα παραπάνω σου κέντρισαν το ενδιαφέρον, σε προτρέπω να πατήσεις το play και να ακούσεις.

rodney_brooks_baxter

 

Περισσότερες σκέψεις για ένα μέλλον γεμάτο ρομπότ: εδώ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: