23 Αυγούστου 2013

Το Σύμπαν Είναι Μεγαλύτερο Από Όσο Νομίζεις

Στη φωτογραφία, ισχύει σε γενικές γραμμές ότι όσο χειρότερο φωτισμό έχει ένα τοπίο, τόσο περισσότερη ώρα χρειάζεται για να χτυπήσουν στον αισθητήρα της μηχανής αρκετά φωτόνια -και άρα να βγει καθαρή η φωτογραφία. Αυτή την αρχή εκμεταλλεύονται και οι φωτογράφοι που μας δίνουν υπέροχες φωτογραφίες του νυχτερινού ουρανού, με αστέρια που λάμπουν περισσότερο απ' όσο θα δεις ποτέ με γυμνό μάτι. Δεν είναι Photoshop, είναι "άφησα τη μηχανή με ανοιχτό διάφραγμα για 15 λεπτά".

Και τώρα ξέρεις ό,τι χρειάζεσαι για να συγκλονιστείς από το βίντεο, το οποίο λέει την εξής ιστορία: Το 1996, αστρονόμοι σημάδεψαν με το τηλεσκόπιο Hubble μια εντελώς άδεια περιοχή του ουρανού, χωρίς αστέρια, χωρίς τίποτα. Μαύρη μαυρίλα. Άφησαν ανοιχτό τον αισθητήρα του τηλεσκοπίου για 10 ολάκερες μέρες, και έμειναν με ανοιχτό το στόμα.

Τη θέση της μαύρης μαυρίλας είχαν πάρει 3.000 γαλαξίες.

Το 2004, η διαδικασία επαναλήφθηκε, σε άλλο κατασκότεινο σημείο του ουρανού αυτή τη φορά. Ο χρόνος έκθεσης ήταν 11 μέρες, και φυσικά χρησιμοποίθηκαν επιπλέον φίλτρα, βελτιωμένη τεχνολογία κλπ.

Στη μαυρίλα βρέθηκαν 10.000 γαλαξίες.

Όπως καταλήγει και ο εκφωνητής, στρέψαμε το πιο ισχυρό τηλεσκόπιο που κατασκεύασε ο άνθρωπος στο απόλυτο τίποτα -με μόνο κίνητρο την ατόφια περιέργεια- και ανακαλύψουμε πόσο μικροσκοπικό (γιοκτοσκοπικό;) κομμάτι του σύμπαντος αποτελούμε.

hubble-deep-field

Εν τω μεταξύ, από το χρώμα του φωτός που εκπέμπει, μπορείς να υπολογίσεις και την απόσταση του κάθε γαλαξία. Έτσι, παίρνοντας τη φωτογραφία του 2004, έφτιαξαν 3D χάρτη των γαλαξιών. Δες τον στο βίντεο από το 3:00 και μετά (και να και άλλος ένας, των 100.000 πιο κοντινών μας άστρων -δηλαδή μικροσκοπικός). 

Περισσότερο context για το μέγεθος του σύμπαντος:
Πόσο μεγάλος είναι ο γαλαξίας μας
Πόσο μεγάλα είναι τα αστέρια
Πόσο μεγάλο είναι το ηλιακό μας σύστημα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: