Να κάτι ενδιαφέρον σχετικά με εκείνον τον μετεωρίτη που εξερράγη θεαματικά στην ατμόσφαιρα το Φεβρουάριο, και έκανε γνωστό το Τσέλγιαμπισνκ της Ρωσίας και στον έξω κόσμο. Οι δορυφόροι κατέγραψαν με πρωτοφανή ακρίβεια την πορεία της σκόνης στην περιοχή, τα δεδομένα τροφοδότησαν μοντέλα σε υπολογιστές και μετά από αρκετή δουλειά αρκετών ανθρώπων μάθαμε το εξής: Η διαστημόσκονη που σήκωσε στην ατμόσφαιρα ο μετεωρίτης έκανε το γύρο του κόσμου σε τρεις μέρες, και συνέχισε να είναι ανιχνεύσιμη στα όργανα μέχρι τον Μάιο.
Το βίντεο δείχνει λεπτομερώς τις περιοχές του βορείου ημισφαιρίου που κάλυψε το "νέφος". Τέλος, πέρα από την απλή ικανοποίηση της περιέργειας, η μελέτη αυτού του νέφους ήταν και ένα πρώτης τάξεως καλιμπράρισμα των μοντέλων που χρησιμοποιούν οι μετεωρολόγοι και οι κλιματολόγοι, και όποιος άλλος ασχολείται με τη μελέτη της ατμόσφαιράς μας. Να και τι είχε να πει πάνω στο θέμα ο Πωλ ο Νιούμαν:
"Thirty years ago, we could only state that the plume was embedded in the stratospheric jet stream," said Paul Newman, chief scientist for Goddard's Atmospheric Science Lab. "Today, our models allow us to precisely trace [the dust from] the bolide and understand its evolution as it moves around the globe."
Περισσότερα μπορείς να διαβάσεις εδώ.