13 Σεπτεμβρίου 2013

Το Voyager ΔΕΝ Έχει Βγει Από Το Ηλιακό Σύστημα

the-voyager-1

Χθες το βράδυ η NASA έκανε με κάθε επισημότητα μια ιστορική ανακοίνωση, και αμέσως όλοι μιλούσαν για το διαστημόπλοιο Voyager που εγκατέλειψε το ηλιακό μας σύστημα. Και το Blue Dot την πάτησε στην αρχή, όπως και άλλα εξειδικευμένα sites. Όμως η αλήθεια είναι πως το Voyager είναι ακόμα στο ηλιακό μας σύστημα. Ωστόσο βρίσκεται πλέον στο διαστρικό διάστημα, και αυτό είναι λόγος να είμαστε χαρούμενοι. Εξακολουθεί να είναι το ανθρώπινο κατασκεύασμα που έχει ταξιδέψει μακρύτερα από κάθε τι άλλο.

Στο υπόλοιπο ποστ θα συζητήσουμε τη διαφορά μεταξύ των "εγκατέλειψε το ηλιακό σύστημα" και "βρίσκεται στο διαστρικό διάστημα", ενώ προς τέλος είναι συγκεντρωμένα μερικά ψυχαγωγικά screenshots.

Λέγοντας ηλιακό σύστημα εννοούμε όλα τα πράγματα που βρίσκονται αρκετά κοντά στο πεδίο βαρύτητας του Ήλιου, ώστε να επηρεάζονται απ' αυτό. Ο ορισμός περιλαμβάνει και κάτι που ίσως να το ακούς πρώτη φορά, το νέφος του Όορτ. Το νέφος του Όορτ είναι χονδρικά ένα σφαιρικού σχήματος νέφος από κομμάτια πάγου (εν δυνάμει κομήτες δηλαδή). Πόσο μακριά βρίσκεται το νέφος του Όορτ; Ε, απέχει από τον Ήλιο περίπου ένα έτος φωτός, που σημαίνει ότι το Voyager -που ξεκίνησε από τη Γη το 1977- θα εγκαταλείψει το ηλιακό σύστημα σε περίπου 30.000 χρόνια.

Όχι σε 35.

Αυτό σημαίνει λοιπόν ηλιακό σύστημα. Από την άλλη, όταν στη NASA λένε πως το Voyager βρίσκεται στο διαστρικό διάστημα, περιγράφουν το γεγονός ότι τα φορτισμένα σωματίδια που συναντάει και καταγράφει το Voyager, πλέον έχουν έρθει εκεί από άλλα άστρα. Ενώ μέχρι πέρυσι ήταν σωματίδια που εξέπεμπε ο δικός μας ήλιος, σαν αυτά που εκπέμπει προς πάσα κατεύθυνση και όταν φτάνουν στη Γη μας δίνουν το πολικό σέλας.

Διάλειμμα για headlines, ξένα και ελληνικά:

interstellar-cnn

interstellar-nyt

 

interstellar-cbs

interstellar-abc

 

interstellar-skai

interstellar-nea

 

Έτσι που λες.

Κλείνοντας, σαν βοήθεια στην προσπάθειά σου να συλλάβεις τις απίστευτες αστρονομικές αποστάσεις, σκέψου το εξής: Αν ο ήλιος είναι ένας κόκκος σκόνης (δεν είναι), η Γη απέχει από αυτόν ένα εκατοστό. Και το Voyager μέσα σε 36 χρόνια έχει ταξιδέψει περίπου δύο μέτρα.

Έχει δρόμο ακόμα.

interstellar-space

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: