17 Σεπτεμβρίου 2013

Λέιζερ Τσουρουφλίζει Κουνούπι, Σώζει Από Την Ελονοσία

Κοίτα πώς το κουνούπι βγάζει καπνούς όταν το τσουρουφλίζει η ακτίνα λέιζερ, σαν ένας μικροσκοπικός ιππότης τζεντάι να αποδίδει δικαιοσύνη με το φωτόσπαθό του. Κι αν σου κακοφαίνεται, να φερόμαστε έτσι στα ζώα, λάβε υπόψη σου τα εξής:

Πρώτον, θυμήσου το εξοργιστικό βίντεο όπου φαίνεται με περισσή λεπτομέρεια το κεντρί του κουνουπιού τη στιγμή που σε τσιμπάει και ρουφάει το αίμα σου, σα θρασύς Νεοέλληνας που πίνει φραπέ.

Δεύτερο και σημαντικότερο, ο λόγος που αναπτύσσεται αυτό το λέιζερ είναι η πρόληψη της ελονοσίας. Επειδή, μπορεί ο Μπιλ Γκέιτς να χρησιμοποιεί τα λεφτά του για να την εξαλείψει μια για πάντα από τον πλανήτη, αλλά όσο περισσότερα μυαλά δουλεύουν πάνω σε ένα πρόβλημα κοιτώντας το από διαφορετικές γωνίες, τόσο το καλύτερο.

Η ιδέα πίσω από το λέιζερ είναι πως θα μπορείς τελικά να περιφράξεις ένα χωριό στην Αφρική με έναν "φράχτη". Δηλαδή με ευαίσθητους ανιχνευτές κίνησης -σα φωτοκύτταρα- που θα πυροδοτούν το λέιζερ όποτε πάει κουνούπι να περάσει. Από όλα τα έντομα που κυκλοφορούν όμως, μόνο τα κουνούπια θα ενεργοποιούν το μηχανισμό, και μάλιστα μόνο τα θηλυκά κουνούπια (τα αρσενικά δεν μας τσιμπάνε). Ο υπολογιστής του "φράχτη" μπορεί να ξεχωρίζει τα έντομα, επειδή το καθένα κουνάει τα φτερά του με διαφορετικό τρόπο. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερες λεπτομέρειες για την έξυπνη ιδέα εδώ.

mosquito-laser

Η εταιρία που δουλεύει πάνω στο λέιζερ είναι η Intellectual Ventures του Νέιθαν Μύρβολντ, εκείνου του επιστήμονα-επιχειρηματία που μπήκε στο πανεπιστήμιο στα 14 του, έκανε διδακτορικό με τον Στίβεν Χόκινγκ, δούλεψε για αρκετά χρόνια στη Microsoft, και έχει στο σαλόνι του έναν σκελετό τυρρανόσαυρου. Τους επεξεργαστές που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα τους φτιάχνει η nVIDIA, η γνωστή εταιρία που κατασκευάζει κάρτες γραφικών για κομπιούτερ και πλέον και επεξεργαστές για tablets.

Το λινκ με το βίντεο το έστειλε ο αναγνώστης Θάνος.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: