25 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς Βλέπει Τον Κόσμο Το Αυτοκίνητο Που Οδηγάει Μόνο Του

Σε περίπτωση που δεν το ξέρεις, εδώ και ένα-δυο χρόνια περίπου υπάρχουν αυτοκίνητα που δεν χρειάζονται οδηγό, πάνε μόνα τους. Και δεν τα έφτιαξε η Ford ή η Mercedes. Τα έφτιαξε η Google.

Αλλά δεν έχεις την απορία τώρα, πώς βλέπει αυτό το αμάξι τον κόσμο;

Η σχετική τεχνολογία είναι πρωτοποριακή και πολύπλοκη, όμως η καρδιά του συστήματος είναι αυτό το πράγμα που φαίνεται στο βίντεο πάνω στην οροφή του αυτοκινήτου να στριφογυρνάει. Είναι κάτι ανάμεσα σε ραντάρ και σόναρ (λέγεται λάινταρ -lidar) και κοστίζει περισσότερο από όλο το υπόλοιπο αυτοκίνητο μαζί. Πολύ περισσότερο: 75.000 δολάρια. Σαρώνοντας τον γύρω χώρο συνεχώς, δημιουργεί μια ψηφιακή αναπαράστασή του την οποία ο υπολογιστής μπορεί να αντιληφθεί ώστε να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις για την κίνηση του οχήματος.

Μπορείς να φανταστείς την κάθε τελεία αυτής της εικόνας σαν το τρισδιάστατο αντίστοιχο του πίξελ, το βόξελ (voxel, volumetric pixel, ογκομετρικό εικονοστοιχείο;). Το λάινταρ γεννάει ένα γκιγκαμπάιτ τέτοιων κάθε ένα δευτερόλεπτο.

Οπότε εσύ απλά αράζεις. UPDATE 05/14: Και τώρα φτιάχτηκαν και τα πρώτα πρωτότυπα χωρίς τιμόνι!

ladar-view

Διάβασε περισσότερα σε αυτό το πολύ αναλυτικό άρθρο του Popular Science πάνω στο θέμα. Και μετά κάνε υπομονή. Μπορεί να προλάβουμε τη μέρα όπου το να ξέρεις να οδηγάς αμάξι θα είναι σπάνια γνώση, ξεχασμένη. Όπως είναι σήμερα το να σελώνεις ένα άλογο.

Θυμήσου ακόμα:
Πώς η Google προσπαθεί να φέρει ασύρματο ίντερνετ παντού, με τεράστια μπαλόνια
Π
ώς οι αλγόριθμοι του Google μεταμορφώνουν την ιστορική έρευνα

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: