3 Οκτωβρίου 2013

Όσο Περνάν Τα Χρόνια Η Ανθρωπότητα Γίνεται Εξυπνότερη

Πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα η ομιλία του Τζέιμς Φλυν. Μιλώντας για το τεστ IQ, λέει πως ένας μέσος σύγχρονος άνθρωπος θα βαθμολογούνταν ως ιδιοφυΐα πριν 100 χρόνια, ενώ ένας πανέξυπνος του 1913 θα έβγαινε σήμερα χαζός.

Το τι θα έλεγε το τεστ IQ βέβαια δεν έχει και πολλή σχέση με την πραγματικότητα σε αυτή την περίπτωση, όπως και να 'χει όμως έχουμε μπροστά μας ένα παράδοξο που κλήθηκαν οι ειδικοί να ερμηνεύσουν. Και το κλειδί δεν βρίσκεται στις (ανύπαρκτες) γενετικές αλλαγές στα τελευταία 100 χρόνια, αλλά στην μόρφωση. Μαθαίνουμε πια από μικρή ηλικία να σκεφτόμαστε αφηρημένα, μαθηματικά θα έλεγε κανείς. Πράγμα που έχει σημαντικές συνέπειες. Σε μια συζήτηση για τα δικαιώματα των μαύρων, για παράδειγμα, θα μπορούσες να ρωτήσεις έναν ρατσιστή του 1860: "Ναι, αλλά αν ήσουν εσύ μαύρος, θα σου άρεσε να σου φέρονται με αυτό τον τρόπο;" Και θα σου απαντούσε: "Ε, τώρα κι εσύ λες βλακείες. Ποιον ξέρεις που να ήταν λευκός και να έγινε ξαφνικά μαύρος;"

Ακούγεται τρελό, αλλά στην ομιλία αναφέρονται παραδείγματα από συνεντεύξεις με μέλη σύγχρονων απομονωμένων κοινωνιών που υποστηρίζουν αυτή τη θέση πειστικά. Να ένα: "Στη Γερμανία δεν υπάρχουν καμήλες. Το Αμβούργο είναι πόλη της Γερμανίας. Έχει το Αμβούργο καμήλες;" Απάντηση: "Ε, αν είναι αρκετά μεγάλη πόλη, πρέπει να έχει και καμήλες."

Αξίζει να δεις ολόκληρη την ομιλία, είναι αρκετά αισιόδοξο το μήνυμά της.

Λίγο η αφηρημένη σκέψη, λίγο το ίντερνετ, υπάρχει ελπίδα.

james flynn

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: