24 Δεκεμβρίου 2013

Η Γη Ανατέλλει - Μια Από Τις Σημαντικότερες Φωτογραφίες Του 20ού Αιώνα

earthrise

Στις 24 Δεκεμβρίου του 1968, το Apollo 8 έκανε για πρώτη φορά το γύρο του φεγγαριού, με τρεις αστροναύτες μέσα. Καθώς γυρίζανε, είδαν τη Γη να "ανατέλλει" μπροστά τους, και τράβηξαν αυτή τη φωτογραφία.

Είναι κάπως ειρωνικό, ότι ενώ η αποστολή του Apollo 8 ήταν να μελετήσει και να φωτογραφήσει το φεγγάρι, η πιο διάσημη φωτογραφία που μας έδωσε ήταν αυτή. Η οποία έχει γίνει πολλές φορές εξώφυλλο, και γραμματόσημο, και συμπεριλήφθηκε σε λίστες με τις σημαντικότερες φωτογραφίες έβερ. Μπορείς σε αυτό το βίντεο να ακούσεις τον Νηλ Ντεγκράς Τάισον να λέει δυο λόγια για τη σημασία της (από το 1:25 και μετά). Ωραίο βίντεο, γεμάτο επιστημονικοδιαστημικά soundbites, στα χνάρια των φανταστικών Feynman Series

Και επειδή σήμερα συμπληρώνονται 45 στρογγυλά χρόνια από την ημέρα που τραβήχτηκε η φωτογραφία, η NASA έφτιαξε άλλο βίντεο, όπου φαίνεται μια 3D αναπαράσταση της αποστολής. Σαν κερασάκι στην τούρτα έχουν συμπεριλάβει και την συνομιλία των τριών αστροναυτών την ώρα που βλέπουν τη Γη και αποφασίζουν να την πάρουν φωτογραφία, και ψάχνονται ποιος έχει έγχρωμο φιλμ να βάλουν στη μηχανή (παραλίγο να μην προλάβουν να τραβήξουν).

Σημαντική σημείωση: Λέμε ότι ο Ήλιος ανατέλλει, όταν η Γη στρίψει ώστε να του φανερώσει το σημείο όπου στεκόμαστε. Επειδή η Γη αυτοπεριστρέφεται (δεν ήθελα να γράψω στρίβει). Το φεγγάρι όμως, δεν γυρίζει γύρω απ' τον εαυτό του τόσο τακτικά. Γυρίζει πολύ αργά, όσο χρειάζεται ώστε εμείς πάντα βλέπουμε την ίδια πλευρά, και η άλλη -η "σκοτεινή"- πλευρά να μη φαίνεται ποτέ (η κατάσταση μοιάζει με το αριστερό animation, το δεξί είναι το αντιπαράδειγμα).

tidally-locked

Πράγμα που σημαίνει πως η Γη απ' το φεγγάρι ούτε ανατέλλει ούτε δύει. Στο βίντεο φαίνεται να ανατέλλει, επειδή το Apollo πετάει ταχύτατα από την "σκοτεινή" προς τη φωτεινή πλευρά.

Κι άλλη μια σημείωση: Το βίντεο του Νηλ είναι αποσπάσματα από αυτή την ομιλία για τη σημασία του διαστήματος στα ευρύτερα ανθρώπινα πράγματα και τον πολιτισμό. Ωραία τα λέει κι εκεί.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: