10 Νοεμβρίου 2012

4 Φοβερά Βίντεο Με Τον Ρίτσαρντ Φάινμαν

Υπάρχουν ευτυχώς κάμποσες βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις και ομιλίες και διαλέξεις του Ρίτσαρντ Φάινμαν, και αν κάποιος τις παρακολουθήσει όλες θα σχηματίσει μια αρκετά καλή εικόνα για αυτό τον άνθρωπο, τον διάσημο νομπελίστα φυσικό με εξαιρετική μεταδοτικότητα. Λίγοι έχουν τόσο χρόνο, όμως. Ένας τέτοιος λοιπόν (αυτός) πήρε το ψηφιακό του ψαλίδι, και άρχισε να φτιάχνει συρραφές αποσπασμάτων που τελικά μεταφέρουν την ουσία σχεδόν αναλλοίωτη, πέντε λεπτάκια τη φορά. Μετά έντυσε τα βίντεο με εντυπωσιακά visuals από διάφορα ντοκιμαντέρ του BBC και το Baraka, και ιδού.

Είναι καταπληκτικά και τα τέσσερα, με το καλό να βγουν και sequel (αν και απίθανο).

Beauty

Ξεκινάει διατυπώνοντας με πολύ ιδιαίτερο τρόπο την κλισέ διαμάχη του Επιστήμονα και του Καλλιτέχνη. Γράψε στο Google και "ode to a flower feynman", να δεις πόσοι φτιάξει custom γραφικά για το πρώτο απόσπασμα. Το συγκεκριμένο όμως, έχει και παρακάτω. Λέει και αυτή την πολύ ωραία ατάκα:

I have approximate answers, and possible beliefs, and different degrees of certainty about different things. But I'm not absolutely sure of anything, and there are many things I don't know anything about!

Honours

Ο Φάινμαν είχε ένα θέμα με τις βραβεύσεις, και σε αυτό το βίντεο εξηγεί την κατάσταση. Βέβαια, όπως είχε πει και ένας φίλος/συνάδελφός του, "Δεν ξέρω, μπορεί όντως να του την έσπαγε η βράβευση. Αλλά νομίζω θα ένιωθε χειρότερα αν δεν είχε πάρει βραβείο Νόμπελ". Για την πολύ γλυκιά σχέση που είχε αναπτύξει με τον πατέρα του, μπορείς να τον ακούσεις να μιλάει αναλυτικότερα εδώ.

 

Curiosity

Μάλλον το καλύτερο από τα τρία, μιλάει για την περιέργεια. Ένα από τα ευγενέστερα χαρακτηριστικά του εγκεφάλου μας, αφού όπως έχει γράψει και ο Ισαάκ Ασίμωφ, ο απλούστερος ορισμός της είναι "η επιθυμία για γνώση". Βοηθάει και ο πολύ καλός συγχρονισμός με την μουσική.

 

The Key to Science

Εδώ μιλάει η Τζόαν Φάινμαν, η αδερφή του Ρίτσαρντ, και διηγείται μια ιστορία από όταν ήταν οι δυο τους παιδιά, και  ο Ρίτσαρντ της έδειξε ένα βράδυ το βόρειο σέλας. Στο τέλος ακούγεται και ένα απόσπασμα από παραδόσεις του Φάινμαν στο αμφιθέατρο.

Σχετικά με αυτό το τελευταίο απόσπασμα, μπορείς να δεις και συναφές βίντεο από το Veritasium, με μία πολύ πετυχημένη παρομοίωση  για τον τρόπο που δουλεύει η επιστημονική μέθοδος. Εδώ.

Περισσότερος Ρίτσαρντ Φάινμαν:
Στο αμφιθέατρο, να περιγράφει τι είναι και πώς δουλεύει η επιστήμη
Σκίτσα (γυμνά) που ζωγράφιζε στον ελεύθερο χρόνο του, μαζί με αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του
Η χαρά της ανακάλυψης - Μία 45λεπτη συνέντευξή του στην τηλεόραση
Μερικές σκέψεις του Φάινμαν για το μέλλον της βιοχημείας (μεταξύ άλλων)

Bonus:
Ο Ρίτσαρντ Φάινμαν γράφει για την Ελλάδα και τους Έλληνες

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: