26 Μαρτίου 2014

Μία Πλήρης Και Προσβάσιμη Περίληψη Των Του Big Bang

cosmic-background

Το παρακάτω βίντεο ξεκινάει μιλώντας γενικά για το Big Bang και εξηγώντας τι είναι η ακτινοβολία υποβάθρου, ή cosmic background radiation. Η ιδιαιτερότητα που έχει είναι ότι δεν αναπαράγει τα συμπεράσματα των πειραμάτων, αλλά δίνει και μία αρκετά καλή εικόνα των συλλογισμών που οδηγούν στα συμπεράσματα. Αυτό είναι κάτι που δεν είδαμε να γίνεται αρκετά την τελευταία εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση των φυσικών απ' την Ανταρκτική.

Ο Ντέρεκ του Veritasium δεν βιάστηκε, περίμενε 8 μέρες για να ανεβάσει το βιντεάκι του.

Στα περισσότερα κείμενα που γράφτηκαν σε mainstream μέσα, η διατύπωση των συμπερασμάτων έπασχε από το "χαλασμένο τηλέφωνο effect", που σημαίνει ότι πολλά άρθρα περιείχαν τα σωστά buzzwords μέσα σε ασαφείς και γενικόλογες προτάσεις, και αυτά τα άρθρα αποτέλεσαν πηγές για τη συγγραφή νέων ανάλογων άρθρων. Από την άλλη, οι πιο ταλαντούχοι και γνώστες τα έγραψαν πολύ ωραία, και σε κάθε ευκαιρία έδιναν τις σωστές παραπομπές. Και πάλι όμως χρειαζόταν να διαβάσει αρκετά άρθρα κανείς για να έχει μια ευρύτερη εικόνα.

Δες το βίντεο εδώ, και μετά δεν θα χρειάζεται να δεις/διαβάσεις κάτι παραπάνω. Απλώς θα σου έχει ανοίξει η όρεξη να το κάνεις, επειδή με τις τελευταίες προόδους της κοσμολογίας είναι πολύ φυσική αντίδραση η mind=blown.

Θυμήσου:
Βαρυτικά κύματα, πληθωριστική διαστολή και ένας σοκαρισμένος φυσικός
Σχετικά με τη θεωρία χορδών και το πολυσύμπαν
Ο κανόνας της επιστήμης - άλλο ένα άψογο βιντεάκι του Veritasium

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: