24 Μαρτίου 2014

Παιχνίδια Οπτικής Με Το Νερό

arrowgif

Είναι από αυτά τα "πειράματα" που γίνεται έξτρα εντυπωσιακό λόγω απλότητας.

Μη σε ξεγελάει ωστόσο, θέλει αρκετή οργάνωση για να βγει τόσο τέλειο. Η διάμετρος του ποτηριού, το μήκος των βελακίων (αδόκιμο!) και κυρίως οι αποστάσεις ανάμεσα σε χαρτί-ποτήρι-κάμερα, θα πρέπει να υπολογιστούν με μία σχετική προσοχή. Εναλλακτικά, ετοιμάσου για κάμποσο trial and error.

Μιλάω εκ πείρας.

[imagebrowser id=28]

Εδώ βλέπεις πώς ξεκίνησα τις δοκιμές, πώς απορρίφθηκε το πρώτο ποτήρι ως ακατάλληλο, και πόσο ατελές είναι το αποτέλεσμα από τις περισσότερες γωνίες. Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που δεν προσέχουμε το φαινόμενο στην καθημερινότητα με γυμνό μάτι. Για να βγει κάπως αξιοπρεπής η τελική φωτογραφία σήκωσα το κινητό και το στριφογύρισα αρκετά στο χώρο. Οπότε τελικά το gif μου φαίνεται εντυπωσιακότερο τώρα.

Το καλύτερο σενάριο θα ήταν ίσως να δείξει ο δάσκαλος το gif σ' έναν μαθητή, και μετά να του δώσει ποτήρια, μαρκαδόρο, νερό και τα συναφή, ώστε να προσπαθήσει να το κάνει μόνος του. Λίγα λεπτά αργότερα, ο μαθητής θα έχει διαπιστώσει τη δυσκολία, οπότε η μαθηματική-γεωμετρική μελέτη του προβλήματος θα είναι παραπάνω από καλοδεχούμενη. Μπορεί να γίνει και διασκεδαστική.

glass-arrows

Hat tip στον αναγνώστη Γιάννη, που έστειλε το βίντεο.

Θυμήσου ακόμα:
Έτσι (α/υ)ποδεικνύεται το πυθαγόρειο θεώρημα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: