26 Ιουνίου 2014

Το Curiosity Έκλεισε Ένα Χρόνο Στον Άρη, Part II

curiosity-selfie

Στις 5 Αύγουστου του 2013 γιορτάσαμε ένα χρόνο παρουσίας του Curiosity στον Άρη. Μπορεί να έχεις καιρό να διαβάσεις νέα του στο Blue Dot, αλλά το θυμάσαι, έτσι δεν είναι; Είναι το μεγαλύτερο ρομπότ/όχημα/αντικείμενο που έχει στείλει η ανθρωπότητα ποτέ σε άλλο πλανήτη.

"Ναι, αλλά για στάσου λίγο. Τι γιορτάζουμε τώρα; Ακόμα δε συμπληρώθηκαν τα δύο χρόνια. Και γιατί γράφει "ένα χρόνο" στον τίτλο;"

Καλή ερώτηση. Μπορεί στη Γη να έχει νόημα ο χρόνος ως μονάδα μέτρησης του χρόνου (see what I did there?) αλλά δεν κρατάει τόσο η περιστροφή όλων των πλανητών γύρω από τον Ήλιο. Από τη μέρα που έφτασε εκεί το Curiosity, ο Άρης ολοκλήρωσε την πρώτη του περιστροφή μόλις προχθές. Σε 687 ημέρες.

Τόσο κρατάει ένας χρόνος στον Άρη.*

Μπορεί να νομίζεις ότι το ποστ έχει τυπικό επετειακό/ανακεφαλαιωτικό χαρακτήρα, αλλά δεν είναι έτσι. Το βίντεο που ετοίμασε η NASA για να συνοψίσει τα όσα κατάφερε το Curiosity λέει κι άλλα πράγματα. Θα δεις για παράδειγμα πώς εξομοιώνουν το έδαφος του Άρη για να τρέξουν πάνω του έναν κλώνο του Curiosity και να βρουν τι φθείρει τους τροχούς του τόσο γρήγορα -και πώς να περιορίσουν το φαινόμενο. Είναι πολύ ωραίο.

Και να τέλος κι ένα σκίτσο της παραπάνω selfie, για το καλό.

 curious-selfie

* Κατά σύμπτωση ωστόσο, η μία μέρα -η πλήρης περιστροφή του πλανήτη γύρω απ' τον εαυτό του- κρατάει και στον Άρη περίπου 24 ώρες.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: