24 Αυγούστου 2014

Λίγα Λόγια Για Το Υπό Κατασκευή Ευρωπαϊκό GPS, Το Galileo (Που Συνάντησε Πρόβλημα)

VS03 SZ09 IOV-2&3 Lift off

Ίσως ξέρεις ότι το GPS και οι 24 δορυφόροι του είναι αμερικάνικα πράγματα. Αυτό σημαίνει ότι το GPS σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ, και ότι όλοι οι υπόλοιποι το χρησιμοποιούμε χαριστικά, επειδή σε γενικές γραμμές έχουμε την τύχη να ζούμε σε περίοδο γενικευμένης ειρήνης και ευημερίας. Επειδή όμως μπορεί να μην είναι για πάντα έτσι τα πράγματα, και κυρίως επειδή το GPS μετράει ήδη 19 χρόνια ζωής, άλλες χώρες υλοποιούν σιγά σιγά δικά τους προγράμματα.

Ενδεικτικά, το κινέζικο Běidǒu 1 εξυπηρετεί πολίτες στην Ασία από το 2000, ενώ το Běidǒu 2 κάνει το ίδιο από το 2012 (η παγκόσμια κάλυψη αναμένεται το 2020). Το GLONASS της Ρωσίας, μετά από αρκετές περιπέτειες και σκαμπανεβάσματα (η ανάπτυξή του ξεκίνησε τη δεκαετία του '70 - όπως και του GPS) άρχισε να λειτουργεί το 2011 και είναι με διαφορά το πιο ακριβό πρόγραμμα του ρωσικού διαστημικού προϋπολογισμού.

galileo-logo

Το δικό μας, το Galileo της  ESA, είναι πραγματικά πολύ καλό στα χαρτιά και είναι κρίμα που δεν θα λειτουργήσει πριν το 2020. Πώς θα σου φαινόταν ας πούμε ακρίβεια όχι 7-8 μέτρων, που προσφέρει το GPS, αλλά ενός εκατοστού; Εν τω μεταξύ η διαθεσιμότητα αυτής της τεχνολογίας θα συμπέσει πιθανότατα με την άνθηση του smart home, οπότε ετοιμάσου για νέες εφαρμογές, πολύ πέρα από τη θέση του αυτοκινήτου στον δρόμο, εφαρμογές που ούτε φανταζόμαστε τώρα και που θα είναι εξίσου κοινός τόπος με το GPS το 2030.

Να πούμε ακόμα ότι το σύστημα θα αποτελείται από 30 δορυφόρους, εκ των οποίων μέχρι σήμερα έχουν εκτοξευθεί οι έξι.

Αυτά σαν μία απαραίτητη εισαγωγή για το τι είναι το Galileo.

Το έκτακτο που συνέβη και έκανε τους ανθρώπους της ESA να περάσουν αγχωτικό σαββατοκύριακο γεμάτο ανησυχία είναι ότι ο πέμπτος και έκτος δορυφόρος που εκτοξεύθηκαν μόλις την Παρασκευή συνάντησαν κάποιο αδιευκρίνιστης φύσης πρόβλημα και ίσως να μην καταφέρουν να φτάσουν στις οριστικές τους θέσεις. Η ανακοίνωση της ESA το Σάββατο ήταν πολύ λιτή, αλλά ο Guardian μίλησε με υπεύθυνους και γράφει πως οι δορυφόροι μπήκαν σε χαμηλότερες ελλειπτικές τροχιές αντί για τις κυκλικές που θέλαμε και πως ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν επαρκούν τα on-board προωθητικά τους μέσα για να μετακινηθούν εκεί που πρέπει. Άνθρωποι της ESA στην Τουλούζη και στο Ντάρμστατ προσπαθούν να κάνουν τους σχετικούς υπολογισμούς as we speak.

Έτσι, για να θυμόμαστε ότι το να στείλεις 600 κιλά στο διάστημα, 23.000 χιλιόμετρα μακριά, δεν είναι απλή υπόθεση.

Μακάρι να πάνε όλα καλά.

UPDATE: Και την Δευτέρα ανακοίνωσε η Κομισιόν ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη αναμένονται οι πρώτες απαντήσεις στο φλέγον ερώτημα "τι πήγε στραβά". Φαίνεται πάντως ότι δεν θα μείνει άλυτο το πρόβλημα, οπότε και δεν πάνε χαμένοι οι δορυφόροι 5 & 6, και δεν θα επαναληφθεί το ίδιο σφάλμα στις επόμενες εκτοξεύσεις.

UPDATE 2: Τελικά οι δύο δορυφόροι δεν θα μπορέσουν να γίνουν μέρος του τελικού στόλου του Galileo. Βρίσκονται περίπου 2.000 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που θα έπρεπε, και τα καύσιμά τους δεν επαρκούν για το ταξίδι. Και φυσικά, συμφέρει περισσότερο να φτιαχτούν δύο καινούριοι αντικαταστάτες, παρά να σχεδιαστεί αποστολή που θα διοθρώσει την τροχιά των παραστρατημένων.

Κατά τα άλλα, οι δύο δορυφόροι δουλεύουν ρολόι, τα φωτοβολταϊκά τους πάνελ απλώθηκαν και στράφηκαν προς τον Ήλιο, και οι άνθρωποι της ESA αναζητούν τρόπους αξιοποίησης του εξοπλισμού για άλλες, μελλοντικές αποστολές.

Όλο και κάτι θα βρεθεί.

galileo-deployment

Μερικά ακόμα σχετικά ποστ(ς):
Πώς το GPS μετράει την καμπύλωση του χωροχρόνου για να σου πει τη θέση σου
Πώς σχεδιάζονται νέοι μίνι-δορυφόροι που δε ζυγίζουν 600 κιλά αλλά  ενάμισι
Ρωσικός πύραυλος εξερράγη κατά την εκτόξευση
Must-watch ταινία για την έκρηξη του Challenger το 1986
Η εκτόξευση του Αϊνστάιν

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: