29 Αυγούστου 2014

Όλοι Οι Πλανήτες Χωράνε Ανάμεσα Στη Γη Και Το Φεγγάρι

solar-system-scale

Κάτι που συχνά λέγεται αλλά δύσκολα εμπεδώνεται, είναι το εξής: Τα μεγέθη των πλανητών είναι πάρα πάρα πολύ μικρά σε σχέση με τις αποστάσεις μεταξύ τους (οι οποίες φαίνονται στα αριστερά του σχήματος - κάνε κλικ για μεγαλύτερη ανάλυση).

Και συνέπεια του παραπάνω είναι ένα fun fact που όσο και να κάνεις τις πράξεις στο κομπιουτεράκι (ή στο Google), δύσκολα θα το χωνέψει το μυαλό. Αλλά έτσι είναι. Το φεγγάρι απέχει από τη Γη 384.400 χιλιόμετρα περίπου. Και αν προσθέσεις τις διαμέτρους του Ερμή (4.878 km), της Αφροδίτης (12.104 km), του Άρη του Δία του Κρόνου (6.779 km, 139.822 km, 116.464 km), του Ουρανού και του Ποσειδώνα (50.724 km, 49.244 km), τότε βγάζεις 380.015 χιλιόμετρα. Δηλαδή όλοι οι πλανήτες χωράνε ανάμεσα στη Γη και το φεγγάρι.

Ορίστε, κοίτα:

distance-to-moon-with-planets

Από την άλλη μεριά, θυμήσου πόσο μεγάλοι θα φαίνονταν οι πλανήτες στον ουρανό μας, αν απήχαν όσο το φεγγάρι.

Και μια που κάνουμε τέτοιες σκέψεις outside-the-box, ορίστε άλλη μία: Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός πετάει περίπου 250 χιλιόμετρα πάνω απ' τα κεφάλια μας. Η τελική ταχύτητα των αυτοκινήτων - του Tesla Model S, ας πούμε- είναι 210 χιλιόμετρα την ώρα. Άρα λοιπόν, αν τα αυτοκίνητα μπορούσαν να οδηγήσουν προς τα πάνω θα μπορούσαμε να πεταχτούμε στον ISS σε μια ωρίτσα και κάτι.

 

Υ.Γ.

Αν κάποιος από την Google διαβάζει αυτό το ποστ (ακόμα και αλγόριθμος να είναι, δεν κρίνουμε εδώ), έχω να κάνω ένα παράπονο. Ξέρετε τη θέση μου, ξέρετε το σύστημα μονάδων που χρησιμοποιούμε σ' αυτή τη γωνιά του πλανήτη (το σωστό), γιατί μου δείχνετε πρώτα τις αποστάσεις σε μίλια;

google-mini-fail

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: