30 Σεπτεμβρίου 2014

Το Duolingo Σου Μαθαίνει Με Δωρεάν Παιχνίδι Ξένες Γλώσσες Στο Ίντερνετ: Να Πώς

Η ιδέα πίσω από το duolingo είναι φανταστική: Το site παίρνει όλα τα μέλη που μαθαίνουν μία γλώσσα, και αντί να τους δίνει προς εξάσκηση-μετάφραση τις βαρετές προτάσεις των βιβλίων εκμάθησης, τους δίνει προτάσεις από σελίδες του ίντερνετ. Φυσικά, ένας αλγόριθμος εξασφαλίζει ότι ο καθένας θα πάρει κείμενο στο level του, και όχι πολύ δύσκολο. Όμως ακόμα και ένα δύσκολο, τεχνικό άρθρο μπορεί να έχει μέσα εύκολες προτάσεις.

Έτσι, ο κόσμος μαθαίνει μια γλώσσα χωρίς να πετάει τον χρόνο του σε ασκήσεις. Παράγει κάτι χρήσιμο, προσφέρει μια υπηρεσία.

Που σημαίνει ότι μπορεί να πληρωθεί.

Έτσι το duolingo μπορεί να προσφέρει μεταφραστικές υπηρεσίες στο BuzzFeed ή στο CNN, σε πολύ χαμηλές τιμές, και να έχει πολύ καλά έσοδα χωρίς να χρεώνει τους μαθητευόμενους. Όλοι κερδίζουν. Win-win situation.

Βεβαίως υπάρχουν μερικές ακόμα τεχνικές λεπτομέρειες, όπως ότι την κάθε φράση ο αλγόριθμος την δίνει προς μετάφραση σε παραπάνω χρήστες, και μόνο αν όλοι την μεταφράσουν το ίδιο, θεωρείται έγκυρη. Ή ότι για να φτάσεις να μεταφράζεις κείμενα του ίντερνετ, πρέπει να περάσεις από ένα σύντομο tutorial πρώτα. Και φυσικά το στοιχείο του gamification, όλα έχουν γίνει σαν Super Mario. Με καρδούλες-ζωές που χάνεις όποτε κάνεις λάθος, με συγκεκριμένες πίστες που πρέπει να περάσεις, όπως "προθέσεις" "ουσιαστικά σχετικά με ρούχα" "άγρια ζώα" κλπ. Όλα αυτά είναι ρυθμισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε η χρήση του duolingo να γίνεται και εθιστική, με τον τρόπο που μπορεί να γίνει εθιστικό το Tetris.

Δεν είναι φοβερό;

duolingo

Και να ένας ακόμα μονόλογος του ιδρυτή του duolingo στο BigThink. Αν όμως θέλεις να δεις μόνο ένα βίντεο, δες το TEDx talk του στην αρχή του ποστ. Όλη η ιδέα περιγράφεται αναλυτικά και ευχάριστα, ενώ μαθαίνουμε και τη σχέση του duolingo με το γνωστό reCaptcha, το σύστημα που επαληθεύει ότι δεν συμπληρώνει τις online φόρμες ένα bot, ενώ παράλληλα βοηθάει και την Google στο Μεγάλο Σκανάρισμα που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια, ψηφιοποιώντας το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης του παρελθόντος, όλα τα βιβλία από τον Γουτεμβέργιο και ύστερα.

Θυμήσου ακόμα:
Πώς οι αλγόριθμοι του Google απογειώνουν την ιστορική έρευνα

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: