17 Σεπτεμβρίου 2014

Το 2017 Η NASA Σταματάει Να "Νοικιάζει" Ρωσικά Soyuz, Έκλεισε Συμφωνία Με Space X Και Boeing

launch-america

Όπως μάλλον θα ξέρεις είδη, η NASA σταμάτησε να χρησιμοποιεί τα διαστημικά της λεωφορεία το 2011 και τα έβαλε σε μουσεία. Τα τελευταία τρία χρόνια, οι αστροναύτες της NASA πηγαινοέρχονταν στον Διαστημικό Σταθμό με τα ρωσικά Soyuz, από το πρώην σοβιετικό κοσμοδρόμιο στο Καζακστάν. Σημείωσε ότι τα Soyuz σχεδιάστηκαν τη δεκαετία του '60 και χρησιμοποιούνται από το 1967. Επίσης, οι πρόσφατες εξελίξεις στην διεθνή πολιτική θα μπορούσαν να μπλέξουν την κατάσταση με τις πτήσεις στον ISS, αν η NASA έχει τόσο μεγάλη ανάγκη για τόσο στενή συνεργασία με τη Ρωσία.

Ο Ήλον Μασκ έχει περιγράψει επανειλημμένα πώς η δαιδαλώδης γραφειοκρατία και -κυρίως- η προτεραιότητα που δίνεται στην αποφυγή ρίσκων, είχαν φρενάρει την τεχνολογική εξέλιξη του νασαϊκού εκτοξευτικού εξοπλισμού, κρατώντας το κόστος κατασκευής του σε παράλογα υψηλά επίπεδα. Οπότε και δεν αξιοποιούνταν σωστά τα χρήματα των αμερικανών φορολογούμενων, και εμποδιζόταν η καινοτομία.

Σε αυτό το κλίμα, η NASA έτρεξε έναν διαγωνισμό μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον διαστημοκατασκευαστικό τομέα, για να αναθέσει σε κάποιες από αυτές τα πηγαινέλα στον ISS. Τις προηγούμενες ώρες, όσο εμείς στην Ελλάδα κοιμόμασταν, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και κάποιες λεπτομερειες.

Η Boeing και η Space X αναλαμβάνουν να μεταφέρουν αστροναύτες από το 2017. Για να το κάνουν αυτό, η NASA θα τους διαθέσει 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια (4,2 στην Boeing και 2,6 στην Space X).

Μια χαρούλα.

Με συμφωνίες σαν τη σημερινή, η NASA πετυχαίνει αρκετά πράγματα μαζί: Και κάνει πολύ οικονομικά την δουλειά της, και την απασχολούν λιγότερο οι ευαίσθητες διακρατικές σχέσεις, και μεταφέρει το ρίσκο των πειραματισμών σε τρίτους, οι οποίοι στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουν αποδείξει πως τα ρίσκα που παίρνουν φέρνουν αποτέλεσμα.

Εκτός από την Boeing και την Space X, στον διαγωνισμό συμμετείχε και η Sierra Nevada, που τελικά δεν επιλέχθηκε.

Και να το βίντεο που έφτιαξε η NASA για να συνοδεύσει την ανακοίνωση, την οποία μπορείς και να διαβάσεις ολόκληρη εδώ.

Θυμήσου ακόμα:
Το Dragon v2 είναι το νέο σκάφος της Space X που θα μεταφέρει αστροναύτες

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: