11 Σεπτεμβρίου 2014

Τι Είναι Οι Αστέρες Νετρονίων, aka Πάλσαρ

Τα βιντεάκια του kurzgesagt είναι πολύ προσεγμένα και, ενώ τα περισσότερα έχουν να κάνουν με θέματα αμιγώς επιστημονικά, μπορείς να βρεις και άλλα που μιλάνε για τις πολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, ή για το χρηματιστήριο κλπ.

Αυτό εδώ όμως έχει να κάνει με τους αστέρες νετρονίων, που ουσιαστικά είναι οι πυρήνες πρώην άστρων. Και να και ένα fun fact που δεν αναφέρεται στο βίντεο: Οι πρώτοι αστρονόμοι του 20ού αιώνα που βρήκαν πάλσαρ με το ραδιοτηλεσκόπιό τους το 1967, αναρωτήθηκαν πολύ σοβαρά μήπως ανακάλυψαν εξωγήινη ζωή. Η περιστροφή των πάλσαρ γύρω από τον εαυτό τους και η συνακόλουθη εκπομπή ακτινοβολίας είναι φαινόμενα με αναπάντεχα σταθερή περίοδο. Και επίσης είναι ταχύτατα. Χωρίς καμία ένδειξη για τον μηχανισμό που προκαλεί τέτοιου είδους ακτινοβόληση, δεν ήταν καθόλου παράλογο να σκεφτεί κάποιος ότι δεν έχουμε να κάνουμε με φυσικό φαινόμενο, αλλά με εξωγήινη τεχνολογία (όπως στο Contact του Καρλ Σέιγκαν).

Αλλά τελικά πρόκειται για φυσικό φαινόμενο, και πολύ ενδιαφέρον μάλιστα. Ήξερες πχ ότι σήμερα υπάρχουν αστρονόμοι που χρησιμοποιούν πάλσαρ του γαλαξία μας για να επιβεβαιώσουν/καταρρίψουν τη θεωρία της σχετικότητας;

Θυμήσου ακόμα (επειδή η τελευταία πρόταση του ποστ είναι παρεξηγήσιμη):
Η σχετικότητα του λάθους, ή γιατί οι καινούριες επιστημονικές θεωρίες δεν ακυρώνουν τις παλιές - απλώς τις συμπληρώνουν

kurzgesagt-neutron-star

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: