Στο infographic εδώ γράφει για ένα υπαρκτό και ενοχλητικό φαινόμενο: Όταν το βράδυ χαζεύουμε στις κάθε μεγέθους οθόνες μας, με όλα τα γύρω φώτα σβησμένα, το φως των οθονών μας επηρεάζει αρνητικά, με πιο προφανή συνέπεια την πρόκληση αϋπνίας. Έχουν γραφτεί κάμποσα γι' αυτό το θέμα. Βρέθηκε ότι για όλα φταίει η μελατονίνη.
Η μελατονίνη είναι μία ορμόνη που με την παρουσία/απουσία της σε διάφορα μέρη-κλειδιά βοηθάει να ξέρει το σώμα μας αν είναι ώρα για να κοιμηθούμε ή να σηκωθούμε. Η ορμόνη συντίθεται στον εγκέφαλο, και μάλιστα η σύνθεσή της ενεργοποιείται στο σκοτάδι και απενεργοποιείται στο φως. Γενικώς τη μεγαλύτερη συγκέντρωση της μελατονίνης στο αίμα την συναντούμε το βράδυ πριν πέσουμε για ύπνο.
Και πώς ξέρει ο οργανισμός αν είναι πρωί ή βράδυ, για να ρυθμίζει την παραγωγή μελατονίνης; Ανάλογα το φωτισμό. Οπότε μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί η διάδοση του νυχτερινού φωτισμού με ηλεκτρικό μπουρδούκλωσε λίγο τα πράγματα. Και φυσικά οι οθόνες χειροτερεύουν την κατάσταση.
Τα παλιά infographics που βγαίναν να ενημερώσουν σχετικά, κατέληγαν ότι η επιστήμη τεκμηρίωσε πως δεν πάνε μαζί τα γκάτζετς με τον ύπνο. Και συμβούλευαν να μην παίζουμε με τα γκάτζετς το βράδυ.
Αλλά άσε μας ρε infographic τώρα, που θα στερηθούμε εμείς το πλέον παραγωγικό μεταμεσονύκτιο ιντερνετικό χάζεμα.
"Say goodnight to your technology".
Όχι.
Αφού επιστήμη και τεχνολογία έδωσαν τη λύση.
Μελετώντας το φαινόμενο περισσότερο (εξάλλου παρουσιάζει ενδιαφέρον ανεξαρτήτως των οθονών, υπάρχουν χάπια μελατονίνης που χορηγούνται σε ανθρώπους με διαταρραχές ύπνου, ας πούμε) οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα loophole: Δεν είναι όλα τα φώτα το ίδιο. Ίσως παίζει ρόλο το κοκκινωπό φως της φλόγας, που ήταν μαζί μας από τα προϊστορικά χρόνια, ίσως και όχι. Αλλά το κόκκινο και τα περισσότερα χρώματα του ορατού φάσματος, δεν επηρεάζουν την παραγωγή μελατονίνης σε σημαντικό βαθμό. Όλη τη ζημιά την κάνουν το ιώδες και οι λοιπές αποχρώσεις του μπλε. Αυτές υπάρχουν μέσα στο λευκό του Ήλιου, αλλά δεν υπάρχουν (τόσο) στο κιτρινοκόκκινο της φλόγας. Έτσι, αναπτύσσοντας ευαισθησία μόνο στο μπλε μπορεί ο οργανισμός να ξεχωρίζει πότε είναι μέρα μεσημέρι, και πότε είναι νύχτα και απλά λέμε ιστορίες γύρω απ' τη φωτιά πριν πέσουμε για ύπνο. Στη δεύτερη περίπτωση, η παραγωγή μελατονίνης δεν καταστέλλεται.
Οπότε, επιστρέφοντας στο πρόβλημα των οθονών οπλισμένοι με τη γνώση ότι κυρίως το μπλε χρώμα επηρεάζει τη σύνθεση μελατονίνης, αρκεί να χαμηλώσουμε την ένταση του μπλε (και τη φωτεινότητα της οθόνης, αλλά αυτό το κάναμε ούτως ή άλλως και από μόνο του δεν φτάνει) για να ελαχιστοποιηθεί η αϋπνία. Και μάλιστα, γιατί να μην φτιάξουμε ένα πρόγραμμα που θα τρέχει συνεχώς στο background, και θα προσαρμόζει την ένταση του μπλε ανάλογα την ώρα της ημέρας.
Εδώ λοιπόν μπορείς να κατεβάσεις το κατάλληλο app για κινητό/tablet Android. Αν έχεις iPhone, ατύχησες*.
Ορίστε και προγραμματάκι που κάνει το ίδιο πράγμα στο λάπτοπ (macs included). Να και ένα ενθαρρυντικό review.
Τα δοκίμασα και τα δύο τις τελευταίες μέρες, προτείνονται ανεπιφύλακτα. Στην αρχή μπορεί να ξενίσει η κόκκινη απόχρωση της οθόνης, αλλά συνηθίζεται γρήγορα. Το μόνο πρόβλημα που είχα είναι ότι αν πας να τραβήξεις screenshot από το κινητό, είναι και αυτό κοκκινωπό. Αλλά εντάξει, μην τα θέλουμε και όλα δικά μας.
Όνειρα γλυκά.
(*) Εκτός κι αν ξέρεις από jailbreaking και τέτοια. Αν ξέρεις, δες λίγο εδώ.