Διαβάζω εδώ ότι η Γ.Γ. Καταναλωτή επέβαλε πρόστιμο στις πέντε εταιρίες που δραστηριοποιήθηκαν στον συγκεκριμένο τομέα, επειδή τα βραχιόλια δεν κάνουν τίποτα (να και το δελτίο τύπου). Χωρίς να ασχοληθώ με την αργοπορημένη κινητοποίηση του εγχώριου κρατικού μηχανισμού -σε σχέση με την Αυστραλία ή τις ΗΠΑ- γράφω πως μου τράβηξε την προσοχή το παρακάτω κομμάτι του άρθρου:
Το ενεργειακό βραχιολάκι είναι το πιο πρόσφατο από μια σειρά «πολλά υποσχόμενων» προϊόντων, τα οποία μετά από ελέγχους αποδεικνύεται ότι δεν είναι αυτό για το οποίο διαφημίζονται.
Σίγουρα ο τυπικός έλεγχος πρέπει να προηγείται τέτοιων αποφάσεων, όταν μιλάμε για τη σωστή λειτουργία θεσμών. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω, εγώ τουλάχιστον, γιατί χρειαζόταν τέτοιος έλεγχος προτού πειστεί το κοινό. Δεν μιλάμε για αυτά που κάνουν στο CERN, όπου ένας πολύ δύσπιστος θα χρειαστεί "να εμπιστευτεί τα mainstream media" ή οτιδήποτε. Το βραχιόλι μπορούσε ο καθένας να το δοκιμάσει μόνος του. Να κάνει ας πούμε τα "πειράματα" που δείχνανε οι εκπομπές στην τηλεόραση, αλλά να κρατάει αντί για βραχιόλι το κινητό του, ή ένα μανταλάκι. Και να διαπιστώσει πως το μανταλάκι βελτιώνει εξίσου καλά την ισορροπία. Δεν ξέρω, θα ήθελα να καταλαβαίνω λίγο καλύτερα τον τρόπο σκέψης αυτών των ανθρώπων. Είναι κρίμα να τους εκμεταλεύονται:
«Το πρόβλημα ανακύπτει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δυστυχώς οι Ελληνες καταναλωτές δεν είναι αρκετά ώριμοι και αυτή η αγορά δεν έχει εκλείψει», σχολιάζει στην «Κ» ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) Νίκος Τσεμπερλίδης. Μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, επισημαίνει ο ίδιος, ήταν οι μπάλες πλυσίματος που, όπως υποστήριζαν οι διαφημίσεις, αντικαθιστούσαν τα απορρυπαντικά. Σε περίπτωση που κάποιος έριχνε μια τέτοια μπάλα στο πλυντήριο (υποτιθέμενο προϊόν νανοτεχνολογίας), το αποτέλεσμα του πλυσίματος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, ήταν εκείνου με απλό νερό. Ενα χρόνο νωρίτερα ο ΕΟΦ είχε προειδοποιήσει για τις συσκευές «οζονοθεραπείας» ότι δεν είχαν λάβει άδεια, καθώς δεν είχαν αποδείξει τις επιδράσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό, και είχε απαγορεύσει τις σχετικές διαφημίσεις. Μια άλλη περίπτωση ήταν οι συσκευές που «μείωναν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος» όταν συνδέονταν με ηλεκτρική συσκευή σε χρήση.
Ας δούμε δέκα ερωτήσεις που προτείνει ο διευθυντής του Skeptic magazine, Μάικλ Σέρμερ να έχουμε απαντήσει για διάφορα τέτοια προϊόντα (και όχι μόνο), προκειμένου να μην την πατάμε.