12 Νοεμβρίου 2012

Πάμε Μια Βόλτα Και Απ' Τον Ερμή

Σου έγραφα τις προάλλες για τις επανδρωμένες αποστολές που προγραμματίζουν στο φεγγάρι τα διάφορα κράτη και οργανισμοί, πέραν της NASA. Ένα σχόλιό μου στο τέλος ήταν πως, αν δεν αλλάξει κάτι, οι ΗΠΑ χάνουν το μονοπώλειο της πρωτοπορίας στην εξερεύνηση του διαστήματος. Και πέφτω σήμερα στο παρακάτω πολύ ενδιαφέρον (από εδώ):

Η ESA (European Space Agency) ετοιμάζεται να στείλει στον Ερμή ένα μαραφέτι, το τρίτο στην ιστορία. Τα άλλα δύο τα έχει στείλει βεβαίως η NASA, το Mariner 10 στα 1975, και το MESSENGER στα 2004. Μικρή παρένθεση εδώ: το MESSENGER είναι αρχικά. MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging. Ευφάνταστο όνομα έχει, σαν τους βαθμοφόρους των Μικρών Εξερευνητών, κλείνει η παρένθεση. Και αυτά που ετοιμάζονται να κάνουν με το καινούριο φαίνονται πολύ ενδιαφέροντα.

Θα τραβήξει φοβερές φωτογραφίες της επιφάνειας (αν έχει κάμερες σαν ετούτες, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι γι' αυτό), θα εξετάσει τη σύνθεση του εδάφους (φασματοσκοπικά, δεν θα κατέβει να πάρει δείγμα), και ένας made in Japan μίνι δορυφόρος θα μελετήσει ανεξάρτητα και το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη, και τις ταχύτητες των διερχόμενων σωματιδίων. Επίσης, ανεπαίσθητες αλλαγές στην ταχύτητα των συσκευών καθώς εκτελούν τις περιστροφές θα προσφέρουν στοιχεία για την εσωτερική δομή του Ερμή. Τα μηχανηματάκια αυτά προβλέπεται να λειτουργούν για ένα (γήινο) χρόνο.

Η άλλη λεπτομέρια που έχει πλάκα, είναι οι θερμοκρσίες. Ο Ερμής είναι ο πιο κοντινός πλανήτης στον ήλιο, και είναι ένας μικρός φούρνος. Ο ήλιος παραδίπλα είναι ένας μεγάλος φούρνος, και έτσι το BepiColombo (έτσι το λένε -προτιμώ το Messenger) έχει μονωτικό στρώμα τεσσάρων μέτρων. Θερμοκρασία 430 βαθμών Κελσίου απ' έξω, 30 βαθμοί μέσα. Να δεις που και σ' αυτό βάλανε χέρι οι Γιαπωνέζοι, τόση τεχνογνωσία με τα air condition να πάει χαμένη;

Image

Και φυσικά, μπορεί να ξεκινάει το ταξίδι το 2015, αλλά στον Ερμή θα φτάσει το 2019. Στη φωτογραφία φαίνονται τα διαφορετικά τμήματα του μαραφετιού.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: