10 Δεκεμβρίου 2012

5 Ακόμα Fun-Facts

Το μυαλό του Τσαρλς Μπάμπατζ έχει διατηρηθεί και εκτίθεται σε μουσείο.

Και μάλιστα, εκτίθεται σε δύο μουσεία, ένα ημισφαίριο στο κάθε ένα. Τι να πω, τουλάχιστον βρίσκονται και τα δύο στο Λονδίνο. Δεν τα καταλαβαίνω αυτά τα συνήθεια.

Η τελευταία ανάσα του Τόμας Έντισον έχει διατηρηθεί σε δοκιμαστικό σωλήνα.

Στο μουσείο Henry Ford. Αλλά γιατί; Βασικά ο ίδιος ο Φορντ ζήτησε από τον γιο του Έντισον να βάλει σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα αέρα από το δωμάτιό, λίγο αφού άφησε την τελευταία του πνοή (αυτό φυσικά δεν είναι η τελευταία ανάσα του Έντισον, τι να πει κανείς). Ναι, αλλά γιατί; Φαίνεται πως ήθελε να το κρατήσει ως αναμνηστικό. Τον δέκατο ένατο αιώνα συνηθιζόταν να κόβουν τούφες από τα μαλλιά του νεκρού για τον ίδιο λόγο.

Η ορχιδέα πήρε το όνομά της από αυτό που πάντα νόμιζες.

Φαίνεται λοιπόν πως κάτω από το χώμα, το κάθε φυτό έχει δύο βολβούς. Και υπάρχει και ένας σχετικός μύθος. Ας μας τα πει η Wikipedia:

The name comes from the Greek ὄρχις (órkhis), literally meaning "testicle", because of the shape of the root. Linnaeus categorized the family as Orchidaceae. Orchid was introduced in 1845 by John Lindley in School Botany, due to an incorrect attempt to extract the Latin stem (orchis) from Orchidaceae.

The Greek myth of Orchis explains the origin of the plants. Orchis, the son of a nymph and a satyr, came upon a festival of Dionysios (Bacchus) in the forest. He drank too much, and attempted to rape a priestess of Dionysios. For his insult, he was torn apart by the Bacchanalians. His father prayed for him to be restored, but the gods instead changed him into a flower.

Πριν την ηλεκτρική κιθάρα, εφευρέθηκε το ηλεκτρικό πιάνο.

Όχι συνθεσάιζερ, κανονικό πιάνο με ηλεκτρομαγνήτες κάτω από τις χορδές. Όπως η ηλεκτρική κιθάρα δηλαδή. Δεν έχει όμως την επιτυχία της κιθάρας, επειδή γρήγορα αντικαταστάθηκε από τα ηλεκτρονικά πλήκτρα. Ωστόσο σίγουρα έχεις ακούσει κάπου τον ήχο του, πάτα και θα καταλάβεις:

Ο ψηλότερος πύργος από Lego στον κόσμο βρίσκεται στην Πράγα, αποτελείται από 450.000 κομμάτια, και έχει ύψος 32 μέτρα. Χτίστηκε τον Σεπτέμβριο.

Βέβαια δεν έχει πολλή σημασία το ρεκόρ, επειδή κάθε χρόνο φτιάχνεται καινούριος πύργος. Ο περσινός ψηλότερος φτιάχτηκε στο Παρίσι, και μέσα στο 2012 τον ξεπέρασε και άλλος ένας στη Σεούλ. Το βίντεο είναι από τον περσινό πύργο στο Σάο Πάολο στην Βραζιλία (που κατείχε το ρεκόρ πριν την ξεπεράσει το Παρίσι).

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: