9 Δεκεμβρίου 2012

Ο Μηχανισμός Των Αντικυθήρων Και Κάτι Ακόμα

Γράφοντας για τον Μπάμπατζ και την Διαφορική Μηχανή του, θυμήθηκα τον μηχανισμό των Αντικυθήρων. Δεν ξέραμε τι κάνει μέχρι που κατασκευάσαμε μία λειτουργική ρέπλικα για να μπορέσουμε να παίξουμε μαζί της (άλλη μια επιβεβαίωση του γνωστού "If you can't build it, you don't understand it"). Δε νομίζω να μην ξέρεις τι είναι, αλλά να μερικές σύντομες πληροφορίες στο βίντεο (δεν έχει ήχο). Γίνεται αρκετά τεχνικό σε κάποια σημεία, αλλά είναι πολύ ωραίο το τρισδιάστατο μοντέλο, ειδικά στο τέλος που δείχνει τα γρανάζια που αντιστιχούν σε κάθε πλανήτη.

Λεπτομέρεια: Τους υπολογισμούς και τις προβλέψεις των εκλείψεων κλπ, τις έκανε πατώντας πάνω στο πτολεμαϊκό γεωκεντρικό σύστημα.

Και τώρα το πιο ωραίο. Είναι διαδεδομένο χόμπυ μεταξύ των μηχανικών, να αγοράζουν χύμα κομμάτια Lego και να φτιάχνουν κατασκευές. Υπάρχει και ειδικό software στα PC για να σχεδιάζεις και να δοκιμάζεις τις μακέτες σου. Όταν το έμαθα, μου είχε κάνει εντύπωση και μια ατάκα, επειδή συνοψίζει πολύ εύγλωττα την ουσία:

If getting drunk and assembling Lego is wrong, I don't want to be right.

Τώρα με το ίντερνετ, ανεβάζουν τις κατασκευές τους και online. Ένα διαδεδομένο θέμα, που έχει βρει αρκετές υλοποιήσεις, είναι ο λύτης κύβου Ρούμπικ. Συνδέεις την κατασκευή σου με μία webcam ή ένα smartphone που τρέχει κατάλληλο λογισμικό (και που φωτογραφίζει τα χρώματα στην αρχική θέση), και οι βραχίονες του Lego στρίβουν τον κύβο. Να και βίντεο (ένα, δύο, τρία) και φωτογραφίες:

Ωραία και αυτά τα μηχανήματα, όμως ένας μηχανικός της Apple αποφάσισε να κάνει κάτι αλλο. Έναν fully functional μηχανισμό Αντικυθήρων. Δεν θα γράψω άλλα, επειδή το βίντεο είναι πολύ καλογυρισμένο και εξηγεί τα πάντα. Δες:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: