15 Μαΐου 2013

Ο Ήλιος Αγρίεψε

Τι ωραία που ήταν παλιά, όταν θαυμάζαμε τον Ήλιο για όλα τα καλά, και το μόνα μας παράπονα ήταν τα καλοκαιρινά εγκαύματα, το χειμωνιάτικο κρύο, και τέλος.

Πάνε αυτά. Τώρα που μαθαίνουμε περισσότερα γι' αυτόν και τον παρακολουθούμε στενά, έχουμε και λόγους να ανησυχούμε (sort of).

Ξέρουμε για παράδειγμα ότι κάθε 11 χρόνια οι ηλιακές κηλίδες στην επιφάνεια του Ήλιου πληθαίνουν. Αυτό σημαίνει πολύ αυξημένη εκπομπή φορτισμένων υποατομικών σωματιδίων (κυρίως ηλεκτρόνια και πρωτόνια, αλλά όχι μόνο), που καθώς πλησιάζουν προς τη Γη επηρεάζουν και τη δική μας ζωή. Το πιο απλό παράδειγμα είναι ότι μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στους (κάμποσους πλέον) δορυφόρους μας, αλλά σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση κι εδώ κάτω.

solar-whip-2

Αυτή τη στιγμή που σου γράφω λοιπόν, και το 2013 γενικότερα, πλησιάζουμε την κορύφωση του τρέχοντος ενδεκαετούς κύκλου και οι φωτογραφίες που βλέπουμε τελευταία έχουν άμεση σχέση με αυτό. Μπορείς να διαβάσεις και εδώ ένα ωραίο και αναλυτικότερο κείμενο πάνω στο θέμα, αλλά πολύ περιληπτικά:

The super-active sunspot responsible for unleashing the three most powerful solar flares of 2013 within a 24-hour stretch this week is slowly rotating toward Earth and will likely be facing our planet by the weekend, experts say.

via

Αν μη τι άλλο, η εξέλιξη του φαινομένου θα έχει ενδιαφέρον.

Είναι λάθος πάντως να νομίσει κάποιος ότι μόνο προβλήματα με τα ηλεκτρονικά προκαλεί ο Ήλιος. Με τη μαγνητική του δραστηριότητα (άρα και με της ηλιακές κηλίδες) έχει άμεση σχέση η φωτεινότητα. Λίγες ηλιακές κηλίδες σημαίνουν ότι θα έχουμε κρύο στη Γη, και πλουσιότερη δραστηριότητα σημαίνει ζέστη. Κάπου στα 1645-1715, οι αστρονόμοι δεν έβλεπαν παρά ελάχιστες ηλιακές κηλίδες. Και ξέρουμε από την ιστορία ότι εκείνα τα χρόνια η Ευρώπη πέρασε βαρείς χειμώνες. Ακόμα δεν τον καταλαβαίνουμε πολύ καλά τον Ήλιο, και κρίμα. Υπάρχει η σκέψη ότι μαγνητικές αστάθειες στον πυρήνα του προκαλούν διακυμάνσεις με περίοδο 40.000 ή και 100.000 ετών. Κάτι τέτοιο, αν αποδειχθεί τα επόμενα χρόνια, θα μπορούσε να εξηγήσει πολύ κομψά τις εποχές των παγετώνων (πάντα και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες βέβαια, όπως την ηπειρωτική μετατόπιση).

Επιστρέφοντας στο ωραίο βίντεο της αρχής, να γράψω ότι συμφωνώ με τον Τζο Χάνσον του itsokaytobesmart.com, που σχολιάζοντάς το έγραψε:

Don’t you wish there was sound in space so you could hear these things? Sigh.

Έτσι δε θα ήμασταν αναγκασμένοι να ακούσουμε και τη μουσική του βίντεο.

solar-whip

Δες επίσης:
Ωραίες φωτογραφίες του Ήλιου στον ουρανό μας
Τι σχέση έχει το πολικό σέλας με την ηλιακή δραστηριότητα
Τι σχέση έχει ο Ήλιος με το μάτι του Σάουρον από το Lord of the Rings
Άψογες (ερασιτεχνικές!) φωτογραφίες του Ήλιου από τηλεσκόπιο με διάφορα φίλτρα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: