6 Αυγούστου 2013

Εσύ Θα Έτρωγες Μπιφτέκι Από Βλαστοκύτταρα;

lab-grown-burger

Ολλανδοί ερευνητές διοργάνωσαν χθες μια εκδήλωση στο Λονδίνο, όπου έδωσαν σε προσκεκλημένη "επιτροπή" να δοκιμάσει μπιφτέκι φτιαγμένο από βλαστοκύτταρα. Δεν ήταν άσχημο.

Να πώς έχει η κατάσταση:

Όλο και περισσότεροι επιστήμονες καταφέρνουν να συνθέσουν στο εργαστήριο ολόκληρα όργανα όπως νεφρά, ξεκινώντας από βλαστοκύτταρα του ίδιου του ανθρώπου που ενδιαφέρεται για τη μεταμόσχευση. Αυτό πρακτικά εκμηδενίζει την πιθανότητα απόρριψης του μοσχεύματος και κυρίως μπορεί να σώσει τη ζωή ανθρώπων που το όνομά τους βρίσκεται χαμηλά στις λίστες αναζήτησης συμβατού δωρητή. Σημείωσε εδώ ότι βλαστοκύτταρα μπορούμε να παραλάβουμε σχετικά εύκολα και από ενήλικα άτομα πλέον.

Με τις ίδιες ακριβώς μεθόδους όμως, μπορεί κάποιος να φτιάξει και βρώσιμο αγελαδινό κρέας. Και αυτή είναι μία καταπληκτική ιδέα, γιατί απελευθερώνει όλους τους πόρους που δαπανώνται σήμερα για την εκτροφή των ζώων. Από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που παράγουν τη ζωοτροφή, μέχρι τα αντιβιοτικά που τους χορηγούνται αφειδώς στα σύγχρονα κτηνοτροφεία (τα οποία μην είσαι σίγουρος ότι δεν επηρεάζουν και την δικιά μας υγεία). Και εντάξει, είμαστε σαρκοφάγα ζώα, ενώ ιστορικά η στροφή στην τακτική κατανάλωση κρέατος μας έφερε οφέλη ανυπολόγιστα. Αλλά πόσο σωστή νιώθεις πως είναι η εκμετάλλευση των ζώων, όταν υπάρχουν ρεαλιστικές και βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις;

lab-meat

Με δεδομένα την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού στα 9 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, και την παράλληλη βελτίωση του μέσου βιοτικού επιπέδου (άρα, περισσότεροι θα μπορούν να αγοράσουν κρέας), τρία είναι τα σενάρια: Ή πρέπει να γίνουμε όλοι χορτοφάγοι,  ή πρέπει να διπλασιαστεί η παραγωγή φέρνοντας αναπόφευκτα και ανεπιθύμητες οικολογικές συνέπειες, ή ήρθε ο καιρός να δοκιμάσουμε καινούρια πράγματα.

Σ' αυτά θα μπορούσε κανείς να εντάξει και κάποιες τεχνολογικές προσπάθειες που γίνονται για να μην πετιέται τόσο φαγητό, τόσο σε κλίμακα σουπερμάρκετ, όσο και σε ατομική. Φαντάσου εφαρμογές στο κινητό σαν το TaxiBeat, που θα σε ειδοποιούν αν κάποιος θέλει να ξεφορτωθεί φαγητό στη γειτονιά σου και θα μπορείς να πας το πάρεις. Αλλά ακόμα και αν υιοθετηθούν τέτοιες υλοποιήσεις ευρέως, μάλλον δεν επαρκούν.

invitro

Οπότε η απαραίτητη επιπλέον έρευνα πάνω στο "τεχνητό κρέας" συνεχίζει εντατικά. Αν όλα πάνε καλά, σε μερικά χρόνια στο σουπερμάρκετ θα βλέπεις πάνω στα λουκάνικα ετικέτες "ζωντανά ζώα υπέφεραν για να παραχθεί αυτό το προϊόν" και "η κτηνοτροφία επιβαρύνει τον πλανήτη". Δίπλα θα έχεις ένα λουκάνικο από βλαστοκύτταρα με ίδια γεύση, ίδια εμφάνιση, πιθανώς φθηνότερο. Δεν ξέρω για σένα, αλλά εγώ θα γέμιζα το καρότσι με το δεύτερο, χαλαρά.

Άκου και τον Σέργκεϊ Μπριν του Google, τι ωραία που τα λέει:

UPDATE: Στο away.gr μπορείς να διαβάσεις μερικές λεπτομέρειες ακόμα για την εκδήλωση, αλλά και να δεις το TED-talk του Μαρκ Ποστ, ενός εκ των ερευνητών. Έχει τον τίτλο "meet the new meat".

UPDATE 2: Ο αρχικός τίτλος του ποστ ήταν "Εσύ Θα Έτρωγες Μπιφτέκι Από Κλωνοποιημένα Βλαστοκύτταρα;" Φαίνεται όμως ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν κλωνοποιήθηκε τίποτα. Οι ερευνητές πήραν τα κύτταρα από την αγελάδα χωρίς πολλά πολλά, και απλά τα τάισαν in vitro, οπότε αυτά πολλαπλασιάστηκαν μόνα τους.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: