25 Νοεμβρίου 2013

Το Internet Of Things Μπορεί Να Αλλάξει Τον Κόσμο Μας

Το Internet of Things είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στη διασύνδεση των πάντων. Διακόπτες του σπιτιού σου που έχουν ίντερνετ, κουζίνα και ψυγείο στο ίντερνετ, θερμοστάτης στο ίντερνετ, όλα ίντερνετ.

Γιατί, ρωτάς;

Φαντάσου ότι ξυπνάς το πρωί, και μόλις σβήσεις το ξυπνητήρι τα παντζούρια του δωματίου ανοίγουν αυτόματα, ενώ η τοστιέρα σου ετοιμάζει τοστ και η εσπρεσιέρα καφέ. Και ο θερμοσίφωνας ζεσταίνει το νερό. Ή φαντάσου ότι το σπίτι κλειδώνει μόνο του τις πόρτες όταν λείπουν όλοι από αυτό, ανάβει το καλοριφέρ μόλις το GPS ειδοποιεί ότι πλησιάζεις, ανοιγοκλείνει τα φώτα ανάλογα με το δωμάτιο που βρίσκεσαι χωρίς να πατήσεις κανέναν διακόπτη ποτέ. Ακούγονται μικρομπουρδίτσες οι εφαρμογές, πράγματα στην κατηγορία "ωραία θα ήταν άμα συνέβαιναν, αλλά ποιόος κάαθεται τώωρα να ασχοληθεί -και να πληρώσει- για τέτοια". Όμως το πράγμα δεν είναι τόσο απλό.

Το καθένα από τα παραπάνω παραδείγματα μεμονωμένα δεν φαίνεται σημαντικό, αλλά ένας κόσμος όπου όλα αυτά συμβαίνουν ταυτόχρονα, όπου ο καθένας μπορεί να ρυθμίσει το σπίτι του να κάνει διάφορα τέτοια κατά πώς ταιριάζει στις ανάγκες του, είναι πολύ διαφορετικός κόσμος και arguably καλύτερος κόσμος, με περισσότερο ελεύθερο χρόνο για όλους και με ενδιαφέρουσες δυνατότητες.

Στο βίντεο μιλάει ένας από τους ιδρυτές του smartthings.com, μιας πλατφόρμας "οικιακού αυτοματισμού" που έγινε γνωστή πέρυσι μετά από ένα άκρως πετυχημένο Kickstarter. Δες το και φαντάσου τις δυνατότητες.  Ή φαντάσου το Internet of Things σε συνδυασμό με κάτι τέτοιο. Κανονικότατο paradigm shift, όχι αστεία.

Με το καλό.

theinternet

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: