27 Νοεμβρίου 2013

Η Σημασία Της Επιστήμης Στην Κοινωνία Και Τη Ζωή Μας

Τα λέει ο Καρλ Σέιγκαν 40 χρόνια τώρα. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουν οι πολίτες μιας δημοκρατίας τι γίνεται στον κόσμο γύρω από τις εξελίξεις σε επιστήμη και τεχνολογία. Οι ίδιοι οι πολίτες εκφράζουν στις σχετικές έρευνες την επιθυμία τους να έχουν λόγο στις αποφάσεις που παίρνει η κοινωνία για τις εφαρμογές της επιστήμης, για τη χρηματοδότησή της, για όλα. Αυτή είναι μια υγιής στάση, αλλά with great power comes great responsibility. Η γνώμη του αδαούς δεν μετράει, δυστυχώς. Πρέπει να είμαστε όλοι στοιχειωδώς ενημερωμένοι γύρω από αυτά τα θέματα και σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις, δύο στους τρεις φαίνεται πως δεν είναι.

Μόνο ο ένας στους τρεις Έλληνες (ποσοστό 32%) αισθάνεται ότι είναι πληροφορημένος για τις εξελίξεις στην επιστήμη και τεχνολογία, σύμφωνα με την τελευταία σχετική έρευνα του «Ευρωβαρόμετρου» για το 2013

Το αισιόδοξο της υπόθεσης είναι ότι πληθαίνουν όσοι ασχολούνται σοβαρά με την ενημέρωση/εκπαίδευση του κοινού. Στο πρόσφατο TEDxAcademy, ας πούμε, μίλησε και ο φυσικοχημικός Σπύρος Κιτσινέλης. Πολύ ενδιαφέρουσα η ομιλία, ενώ αν θες να ρίξεις μια ματιά στη δουλειά του μπορείς να πατήσεις εδώ κι εδώ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: