21 Νοεμβρίου 2013

Η Επιτόπου Δεκάχρονη Συναρμολόγηση Του ISS Σε Ένα Βίντεο

Δεν είναι εύκολο πράγμα να συναραρμολογηθεί ένας διαστημικός σταθμός επιτόπου σε τροχιά. Από τα δεκαπέντε χρόνια του ISS που γιορτάσαμε χθες, τα πρώτα δέκα τα πέρασε ως ημιτελής κατασκευή, ως ένα διαστημικό γιαπί. Στο animation βλέπεις καθαρά πώς ορισμένα modules έπρεπε να μπουν προσωρινά σε άλλη θέση, μέχρι να ανέβουν τα υπόλοιπα modules και να κάνουν οι αστροναύτες τα απαιτούμενα spacewalks για να συνδεθούν όλα σωστά. Δες και τα φωτοβολταϊκά πάνελς, πώς ανοιγοκλείνουν και μετακομίζουν, χαμός γίνεται.

Λόγω των συνθηκών εκεί πάνω, η διαδικασία κατασκευής πολυπλοκεύει αναπάντεχα, όπως η κατασκευή ενός μετρό πολυπλοκεύει κατ' ανάγκη απ' το γεγονός ότι υπάρχει ήδη από πάνω μια πόλη με τσιμέντα, θεμέλια, δρόμους και ανθρώπους, που πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα όσο γίνονται τα έργα. Άλλη μια δυσκολία: Τα περισσότερα modules έχουν κατασκευαστεί σε μέρη του πλανήτη μακρινά, χωρίς ποτέ να γίνουν δοκιμές στις μεταξύ τους συνδέσεις.

Έχουμε συνηθίσει κάπως στην εποχή μας ότι "υπάρχουν οι ειδικοί" και κάνουν τις δύσκολες δουλειές που, μπορεί να φαίνονται σε εμάς απίθανες, αλλά ντάξει άμα ξέρεις το αντικείμενο βγάζεις άκρη. Ιατρικά θαύματα, μικροσκοπικά γκάτζετς, όλα γίνονται.

Μα καθόλου αυτονόητο δεν είναι ότι όλα θα πάνε καλά. Πεντακόσες χιλιάδες πράγματα μπορούσαν να πάνε στραβά στην κατασκευή του Σταθμού! Και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος να τον θαυμάζουμε όταν περνάει πάνω απ' τα κεφάλια μας, με ανθρώπους μέσα, που μας κοιτάζουν από ψηλά. Έτοιμος και αρτιμελής, ένα θαύμα της μηχανικής, μία σύγχρονη πυραμίδα του Χέοπα.

Τι ωραίο πράγμα ο ISS.

iss-assembly

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: