28 Νοεμβρίου 2013

Την Τετάρτη Το Βράδυ Έπεσε Μετεωρίτης Στο Ιόνιο

perseid_mouri

Από πέρυσι περιμένουμε πώς και πώς να κάνει την εμφάνισή του στον ουρανό μας ο κομήτης ISON, που είναι αρκετά πιθανό να γίνει το υπερθέαμα που θα θυμόμαστε για δεκαετίες. Ποτέ δεν μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος με τους κομήτες, επειδή η σύστασή τους καθορίζει τη συμπεριφορά τους και επειδή η τεχνολογία δε μας επιτρέπει να ανιχνεύουμε εξ αποστάσεως τη σύσταση των κομητών με την απαιτούμενη ακρίβεια. Αν όλα πάνε κατ' ευχήν όμως, ο ISON που σήμερα φτάνει πολύ πολύ κοντά στον Ήλιο δεν θα διαλυθεί τελείως από τη θερμότητα και τη βαρύτητα του αστεριού μας. Απλά θα λαμπαδιάσει, οπότε τον Δεκέμβρη θα είναι πολύ εύκολα εντοπίσιμος στον ουρανό χωρίς τηλεσκόπια και κιάλια και συμπράγκαλα. Θα γίνει κανονικός κομήτης από αυτούς που στο παρελθόν αναστάτωναν πληθυσμούς, έριχναν βασιλιάδες και ανήγγειλαν τη γέννηση δράκων στο Γουέστερος. Τέλεια.

Οπότε προς το παρόν υπομονή και μακάρι.

In other news, εδώ είμαστε μάλλον πολύ ανυπόμονοι και το Σύμπαν το μύρισε και είπε να μας κεράσει κάτι έξτρα. Ένας μετεωρίτης έπεσε χθες το βράδυ στη θάλασσα, ανάμεσα στη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά, αφού πρώτα έλαμψε στον ουρανό αρκετά ώστε απλοί άνθρωποι να τον παρατηρήσουν αλλά και να τον ακούσουν. Να ένα βίντεο με μαρτυρίες μερικών (από το 2:25).

Κρίμα μόνο που ο παρουσιαστής μπερδεύει τον μετεωρίτη με τον κομήτη, ενώ πολύ κρίμα που ο σταθμός δέχτηκε λέει τηλεφωνήματα από ανθρώπους που ανησύχησαν μήπως γίνει και σεισμός. Καμία έκπληξη βέβαια, αφού μόνο 32% των Ελλήνων δηλώνουν ικανοποιημένοι με το πόσο κατανοούν επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα της επικαιρότητας. Εσύ πάντως μπορείς να φρεσκάρεις τα δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τους μετεωρίτες, τα βασικά (τι είναι μετεωρίτης, τι κομήτης, τι πεφταστέρι και τι αστεροειδής, τι παίζει με τους κρατήρες, πότε ακούγεται μπαμ και γιατί, τέτοια).

Θυμήσου:
Όλοι οι γνωστοί μετεωρίτες που έχουν πέσει ποτέ στη Γη (και στην Ελλάδα), σ' ένα χάρτη
Πληροφορίες και βίντεο για τον μετεωρίτη που έπεσε φέτος τον Φεβρουάριο στη Ρωσία

Υ.Γ.
Σε κάποια sites άρχισε να ανεβαίνει αυτό το βίντεο, που δείχνει λέει τον χθεσινοβραδινό μετεωρίτη. Δεν τον δείχνει. Το βίντεο ανέβηκε στο YouTube την Κυριακή, 24 Νοεμβρίου (χθες ο μήνας είχε 27). Δείχνει κάτι άλλο.

Υ.Γ.2
Όπως φαίνεται και από το παρακάτω διάγραμμα, αυτός ο μετεωρίτης δεν είχε καμία σχέση με τον ISON, ο οποίος απέχει πολλά εκατομμύρια χιλιόμετρα από εμάς. Εξάλλου, τέτοιες "αστρονομικές συμπτώσεις" δεν είναι σπάνιο πράγμα.

ison-orbit-around-sun

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: