19 Μαρτίου 2014

Η Ομιλία Του Κομάντερ Χάντφιλντ Στο TED

Ε, τι, σιγά μη δε τον φώναζαν.

Όπως θα θυμάσαι, αν είσαι τακτικός αναγνώστης του blog, ο Κρις Χάντφιλντ ήταν ο αστροναύτης του Διαστημικού Σταθμού που αξιοποιώντας το ίντερνετ έγινε πέρυσι σουπερστάρ των social media, ανεβάζοντας φωτογραφίες της Γης στο Twitter, γυρίζοντας διαστημικά βιντεάκια στο YouTube, και άλλα. Αφότου γύρισε στη Γη και συνταξιοδοτήθηκε, έγραψε ένα βιβλίο για τις εμπειρίες του στο διάστημα και εξελίσσεται σε πολύ δραστήριο "space program communicator".

Αφού δώσει τον τόνο της ομιλίας ρωτώντας "τι είναι το τρομακτικότερο πράγμα που έχεις κάνει ποτέ", ξεκινάει όπως θα έπρεπε να ξεκινάνε όλες οι ομιλίες, πάντα: Με μία θορυβωδώς εντυπωσιακή εκτόξευση διαστημικού λεωφορείου. Κάτι άλλο που τράβηξε την προσοχή, ότι δείχνοντας τις φωτογραφίες που τράβηξε από τον ISS, αποκαλεί τη Γη "self-propelled art gallery". Ωραίο.

Τελικά όμως όλα αυτά είναι μια μεγάλη εισαγωγή για να μας διηγηθεί την τρομακτική εμπειρία που είχε όταν τυφλώθηκε σε διαστημικό περίπατο, μόνος το έξω απ' το διαστημόπλοιο, επειδή ουσίες της στολής μπλόκαραν το ένα μάτι και τα αντανακλαστικά δάκρυα μπλόκαραν και το άλλο. Μη σου τύχει.

hadfield

Η ομιλία είναι πολύ ωραία (έχει και μουσική - το Space Oddity βεβαίως), αλλά κάπου εδώ θέλω να σταματήσω τα σπόιλερς. Απλώς θα γράψω την ατάκα που έλυσε στα γέλια το κοινό, ότι μετά την περιπέτειά του οι αστροναύτες χρησιμοποιούν σαμπουάν "όχι πια δάκρυα".

Περισσότερος κομάντερ Χάντφιλντ σε αυτό το συγκεντρωτικό ποστ με τα καμώματά του στο Διαστημικό Σταθμό.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: