16 Απριλίου 2014

Οδηγός Πόλης: Ξεκινάει Το Athens Science Festival!

scifest

Φεστιβάλ επιστήμης στην Αθήνα, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι!

Και αν υπάρχει ένας λόγος που το συγκεκριμένο εγχείρημα βαφτίζεται φεστιβάλ και όχι ας πούμε συνέδριο, είναι ότι αφορά όλους. Είσαι δεν είσαι επιστήμονας, αν διαβάζεις αυτό το blog είναι καλή ιδέα να βρεις χρόνο μεταξύ 30 Απριλίου και 4 Μαΐου για να πας να το επισκεφτείς. Θα περάσεις ωραία, εγγύηση.

Να μερικά μόνο highlights από το πλούσιο πρόγραμμα:

  • Θα μιλήσει ο Στέφανος Τραχανάς, ο άνθρωπος πίσω από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
  • Αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα έχει ετοιμάσει το Famelab
  • Ομιλία με θέμα "Πώς να διαβάζετε ετικέτες καλλυντικών"
  • "Όσα θέλεις να ξέρεις για την ομοιοπαθητική" (υποψιάζομαι απολαυστικό debunking)
  • Μοριακή γαστρονομία και κοκτέιλ, από τους ανθρώπους του Momix!

Αν δε σου έχει ανοίξει ακόμα η όρεξη, μάθε πως η πρώτη ομιλία θα είναι του Δημήτρη Νανόπουλου. Ο επίσημος τίτλος της είναι "Ηχώ από την αρχή του Σύμπαντος", και αν έπρεπε να μαντέψω, εικάζω ότι θα παντρέψει τις νεότερες εξελίξεις γύρω από το Big Bang, με σκέψεις που έχει εκφράσει και παλαιότερα, along those lines:

Ζούμε σε μια εποχή στην οποία συντελείται -έχω τολμήσει να πω- μια επιστημονική επανάσταση, ίσως μεγαλύτερη από του Γαλιλαίου και του Νεύτωνα. Είναι πολύ βαριές κουβέντες αυτές, δεν είναι απλές, αλλά πραγματικά πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επανάσταση. Γι' αυτό τις λέω και τις επαναλαμβάνω. Και ευτυχώς ή δυστυχώς, τις λένε κι άλλοι άνθρωποι που ασχολούνται με τις θετικές επιστήμες, ότι δηλαδή βιώνουμε μια τέτοιου είδους επανάσταση. Δεν μπορούμε να βλέπουμε αυτή την επανάσταση να φεύγει και να μην έχουμε πάρει μυρωδιά -εγώ πονάω να το βλέπω.

Athens Science Festival λοιπόν. Μπορείς να το κάνεις φόλοου στο Twitter και λάικ στο Facebook. Ρίξε και μια ματιά στο αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων (PDF link), και θα τα πούμε εκεί!

Θυμήσου σχετικά:
Βαρυτικά κύματα, πληθωριστική διαστολή - συναρπαστικές εξελίξεις
Σπύρος Κιτσινέλης TED talk - Η σημασία της επιστήμης
CERN και εκπαιδευτικά βιντεάκια

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: