28 Μαΐου 2014

Το Blue Dot Εύχεται Καλή Επιτυχία Στη Νέα Διαστημική Αποστολή Blue Dot!

 alexancer-gerst

Σήμερα το βράδυ, λίγα λεπτά πριν τις 23:00 ώρα Ελλάδος, έχει προγραμματιστεί η εκτόξευση της αποστολής Blue Dot. Την αγαπάμε αυτή την αποστολή, γιατί έχει το ίδιο όνομα με το blog. Και για τον ίδιο λόγο.

Πρόκειται για τη νεότερη εξόρμηση της ESA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο Γερμανός αστροναύτης, γεωφυσικός και ηφαιστειολόγος Αλεξάντερ Γκερστ (εφεξής Άλεξ) πρόκειται να περάσει 6 μήνες (166 μέρες) στον ISS, και 6 μήνες θεωρούνται αρκετά μεγάλο διάστημα να περάσει κανείς στο διάστημα.

Στόχος της αποστολής είναι η διεξαγωγή πειραμάτων φυσικής και βιολογίας. Θα μελετάται προσεκτικά η φυσιολογία των αστροναυτών, και θα γίνονται τακτικές μετρήσεις ακτινοβολίας. Επίσης ο Άλεξ θα κάνει έναν διαστημικό περίπατο. Ελπίδα όλων μας είναι να έχει χρόνο και για βιντεάκια στο YouTube, φωτογραφίες της Γης στο Twitter, καλαμπούρια και αλληλεπίδραση με το γήινο κοινό.

Όλα αυτά θα ξεκινήσουν σε λίγη ώρα, και την εκτόξευση μπορείς να τη δεις ζωντανά εδώ.

Fun Fact: Η μεγαλύτερη σε διάρκεια αποστολή στον ISS ήταν η Expedition 14 το 2006-07, που κράτησε 215 μέρες.

Κι άλλο Fun Fact: Μέρος της εκπαίδευσης του Άλεξ ήταν να μάθει τους χειρισμούς που απαιτούνται για την πρόσδεση του Dragon, του ανεφοδιαστικού σκάφους της Space X. Της διαστημοεταιρείας του Ήλον Μασκ που θα μας στείλει στον Άρη μέχρι το 2040 (fingers double-crossed).

 bluedot-logo

Στην επιστροφή, την προγραμματισμένη για τις 11 Νοεμβρίου 2014, ο Άλεξ θα προσγειωθεί στην Κολωνία, και θα γίνει έτσι ο πρώτος αστροναύτης που προσγειώνεται στην Ευρώπη. Αυτό θα επιτρέψει στους επιστήμονες να τον εξετάσουν λεπτομερέστερα το ταχύτερο δυνατό (ενώ αν προσγειωνόταν στο Καζακστάν ως είθισται, τα πολλά τεστ θα άρχιζαν μετά την επιστροφή στη Γερμανία).

Μακάρι ο Άλεξ να γίνει ο κομάντερ Χάντφιλντ της ESA! Ο ίδιος ο κομάντερ πάντως το ελπίζει, και στέλνει στον Άλεξ τις ευχές του.

Προτείνω να ακολουθήσεις τον @Astro_Alex και στο Twitter.

Gute Reise!

 reid-maxim-alexanderΣτη φωτογραφία εδώ βλέπεις και τους δύο συνεπιβάτες του Άλεξ, που όμως θα γυρίσουν στη Γη σε λιγότερο από 6 μήνες.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: