28 Ιουλίου 2014

Οι Φανταστικοί Ερπετόδερμοι Δεινόσαυροι Των Παιδικών Μας Χρόνων Ίσως Να Μην Υπήρξαν Ποτέ

Δεν είναι όλα όσα μαθαίνουμε για τους δεινόσαυρους ευχάριστα. Όσο ικανοποιητικό και ευχάριστο είναι που λύθηκε επιτέλους το μυστήριο της εξαφάνισης των δεινοσαύρων, τόσο απογοητευτικό θα είναι να αποδειχθεί ότι τελικά ήταν πολύ πιο άσχημα πλάσματα απ' ό,τι νομίζαμε.

feather-dino-ruined

Γιατί πώς νομίζεις θα τα ονόμαζε ο παλαιοντολόγος Ρίτσαρντ Όουεν το 1842, αν ήξερε ότι είχαν πούπουλα; Δεινές σαύρες; Ούτε καν! Κοτοπουλόσαυρους θα τους λέγαμε και κανείς δε θα ήθελε να έχει σκελετό Κοτοπουλόσαυρου Ρεξ στο σαλόνι του. Μη γελάς, είναι σημαντικό. Πώς να ενθουσιαστεί ένα 8χρονο αγοράκι με τους δεινόσαυρους αν αυτοί μοιάζουν με κοτόπουλα; Και τι αξία έχει μια παιδική ηλικία χωρίς την κλασική περίοδο εμμονής με τους δεινόσαυρους;

Είναι δύσκολες ερωτήσεις αυτές και θα χρειαστεί ψυχραιμία.

Αφορμή για το παραλήρημα εδώ είναι μία νέα δημοσίευση, που προστίθεται στον σωρό πρόσφατων στοιχείων υπέρ της άποψης ότι όχι μόνο μερικοί δεινόσαυροι ήταν καλυμμένοι με φτερά, αλλά η κάλυψη με φτερά ήταν πιθανώς η default περιβολή των περισσότερων -αν όχι όλων- των δεινοσαύρων. Φρίκη.

shave-the-dinos

Το βασικό επιχείρημα είναι ότι ο νέος φτερωτός δεινόσαυρος που ανακαλύφθηκε δεν ήταν σαρκοφάγος, όπως οι υπόλοιποι. Που σημαίνει ότι δεν ήταν μόνο μία οικογένεια ειδών φτερωτή, αλλά περισσότερες. Και μάλιστα ο νέος δεινόσαυρος είναι και πολύ παλιός (240 εκατομμυρίων ετών). Που σημαίνει ότι τα φτερά είχαν κάμποσο χρόνο να εξελίχθηκαν στους δεινόσαυρους πολλές φορές ανεξάρτητα σε μη συγγενή είδη. Δε θα είναι πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, εξάλλου (το πιο γνωστό παράδειγμα: τα μάτια).

Και το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά ακούγονται πολύ λογικά.

Θα χρειαστούμε όμως τον χρόνο μας για να τα χωνέψουμε.

For starters, πάλι καλά που ξέρουμε ότι το Jurassic Park 4 του χρόνου δεν θα έχει πούπουλα. Μακάρι να είναι το ίδιο καλή ταινία με το 21 ετών ξαδερφάκι του.

Και όταν περάσει καιρός και ωριμάσουμε, ας βγει μια επιστημονικά ακριβής ταινία με κοτοπουλόσαυρους, να δούμε.

Θυμήσου ακόμα:
Πώς θα γίνει στ' αλήθεια το Jurassic Park

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: