7 Ιουλίου 2014

Πόση Ενέργεια Ξοδεύτηκε Για Τα 2 Δισεκατομμύρια Views Του Gangnam Style

gangnam-math

Να χρήσιμο infographic. Χρήσιμο γιατί απομυθοποιεί κάπως τα μεγάλα νούμερα που αναφέρονται εδώ κι εκεί χωρίς context, συνήθως για εντυπωσιασμό. Λέει εδώ πχ ότι κάηκαν 3.900 τόνοι κάρβουνο για να παίξει το Gangnam Style. Τι σημαίνει 3.900 τόνοι κάρβουνο; ΟΚ, ακούγεται πολύ, αλλά ας δούμε πόσους τόνους κάρβουνο καίμε γενικότερα. Εδώ λέει ότι η ΔΕΗ εξορύσσει 70.000.000 τόνους λιγνίτη το χρόνο. Οπότε 3.900 τόνοι παγκοσμίως είναι αμελητέα ποσότητα, όπως περιμέναμε.

Τέλος πάντων. Αναλυτικές πληροφορίες για τα στοιχεία που λήφθηκαν υπόψη για τη δημιουργία του infographic μπορείς να δεις εδώ. UPDATE: Σε αυτή τη σελίδα μπορείς να δεις κάμποσα στοιχεία για την παγκόσμια παραγωγή ενέργειας, μέσα από interactive διαγράμματα, πίνακες, κλπ. Αξίζει να ρίξεις μια ματιά.

Και να παρακάτω το Gangnam Style, το βίντεο με τα περισσότερα views στο YouTube έβερ. Το βίντεο που το είχαν δει ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι μέσα σε λίγους μήνες, που το έχει δει πλέον το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού. Και εντάξει, μπορεί τα μεγάλα τηλεοπτικά γεγονότα να πετυχαίνουν μεγαλύτερα νούμερα (70% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτιμάται πως είδε τους θερινούς ολυμπιακούς αγώνες του 2008), αλλά fun fact: τηλεόραση υπάρχει εδώ και 85 χρόνια, ενώ το YouTube δεν έκλεισε ακόμα τα 15.

Θυμήσου:
Πώς λειτουργεί το YouTube
Το επίσημο Harlem Shake της ESA

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: