Στις 20 Αυγούστου 1999 (πριν 15 χρόνια ακριβώς) άρχισε να προβάλλεται και στις ελληνικές αίθουσες το Matrix, η σημαντικότερη ταινία επιστημονικής φαντασίας που μας έδωσαν οι αδελφοί τα αδέρφια Γουατσόφσκι. Που είχε κάνει πολύ ηχηρή εντύπωση όταν προβλήθηκε τότε.
(σε αντίθεση με τα πάρε-το-ένα-χτύπα-το-άλλο σήκουελζ)
Πρωτοποριακά ειδικά εφέ, πρωτότυπο σενάριο και κυρίως ένα κόνσεπτ-φαντασίωση: Να μπορούμε να γεμίζουμε τον εγκέφαλο με γνώσεις και ικανότητες όπως περνάμε επεισόδια Game of Thrones σε ένα φλασάκι USB. Θες να μάθεις καράτε; *βζζν* Έτοιμος, τι άλλο; Πιάνο; *βζζν* Πάει κι αυτό. Και μια που μπήκαμε στη διαδικασία, πάρε και μαθηματικά, φυσική, βιολογία, χημεία, φιλοσοφία, ιστορία της τέχνης! *βζζν-βζζν-βζζζζζν*
Μεγάλο μέρος της γοητείας που ασκεί αυτή η σκέψη, οφείλεται στο γεγονός ότι ακούγεται ρεαλιστική και υλοποιήσιμη. Είναι όμως;
Ο γνωστός φυσικός Μίκιο Κάκου έχει κάτι σχετικό να μας πει:
Oh, well. Υπομονή, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Εξάλλου κατά τον Ρέι Κούρτσβαϊλ δεν αποκλείεται να πετύχουμε το reverse-engineering του εγκεφάλου μας σχετικά σύντομα.
Fun Fact: Η σελίδα που δείχνει το teaser πάνω, www.whatisthematrix.com δεν υπάρχει πια. Αλλά υπάρχει ακόμα ατόφια η σελίδα του Space Jam, εκείνης της ταινίας με τα Looney Tunes και τον Μάικλ Τζόρνταν από το 1996! Θα περίμενε κανείς, δεδομένης και της θεματολογίας των ταινιών, ότι το ανάποδο βγάζει περισσότερο νόημα. Ό,τι να 'ναι.