18 Αυγούστου 2014

Δεν Γίνεται Να Δεις Αυτό Το Πρόσωπο Χωρίς Να Ζαλιστείς

steve-wtf

Μπορείς;

Εστιάζουν τα μάτια σου στην εικόνα;

Όχι, ε;

Αλλά γιατί όχι;

Δεν έχει περίεργες προοπτικές ή 3D κόλπα, απλό σκιτσάκι είναι.

Ναι, όμως είναι απλό σκιτσάκι ενός προσώπου, και για τον εγκέφαλό μας τα πρόσωπα είναι ειδική περίπτωση. Οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει ακόμα, φαίνεται όμως ότι έχουμε περιοχή του εγκεφάλου αφιερωμένη ειδικά στην αναγνώριση προσώπων. Και μόλις βλέπουμε πράγματα που μοιάζουν με πρόσωπο, μπαίνουμε σε αυτόματο πιλότο προσπαθώντας να το εντοπίσουμε/συναρμολογήσουμε ολόκληρο (δες και εδώ, στο 16:07, τον Τζεφ Χόκινς να το περιγράφει αναλυτικότερα).

Στη συγκεκριμένη εικόνα λοιπόν, πας κάτω απ' τα μάτια περιμένοντας να δεις μύτη, και ωπ! Κι άλλα μάτια, αυτά είναι τα σωστά, πάμε απ' την αρχή. Και τι γίνεται, ποιο στόμα είναι το κανονικό; Το σκίτσο αναγκάζει τον εγκέφαλο να ανεβοκατεβάζει την ματιά στο πρόσωπο αναζητώντας συνεχώς το στοιχείο που θα ξεκαθαρίσει την εικόνα. Και επειδή τέτοιο στοιχείο δεν υπάρχει, η περιπλάνηση συνεχίζει αέναα.

Υ.Γ.
Στη συζήτηση για το πώς ο εγκέφαλος αναγνωρίζει πρόσωπα, ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να λαμβάνει υπόψιν της οποιαδήποτε θεωρία είναι και η προσωπαγνωσία, μια πάθηση που κάνει ανθρώπους με μάτια που δουλεύουν ρολόι να μην αναγνωρίζουν τα πρόσωπα των ανθρώπων.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: