8 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς Δούλευε Η Μηχανή Κρυπτογράφησης Του Χίτλερ

Πριν τους password managers και τα authentications μέσω smartphone app και τα ψηφιακά encryption keys, είχαμε τις μηχανές κρυπτογράφησης. Πολύπλοκες γραναζοκατασκευές που -επειδή χρησιμοποιήθηκαν σε καιρό πολέμου με άκρα μυστικότητα- παίδεψαν πολλούς μαθηματικούς μέχρι να αποκρυπτογραφηθούν τα μηνύματά τους.

Ο πιο γνωστός, είναι ίσως ο Άλαν Τούρινγκ, που συνέβαλε αποφασιστικά στο σπάσιμο της πιο γνωστής μηχανής κρυπτογράφησης, της Enigma.

Το βίντεο εδώ όμως μιλάει για μία ακόμα πιο δύσκολη περίπτωση, την μηχανή Lorenz, που ο ίδιος ο Χίτλερ χρησιμοποιούσε για την επικοινωνία του με τους ανώτερους αξιωματούχους του Γ΄Ράιχ. Στο σπάσιμο της μηχανής Lorenz έπαιξε καθοριστικό ρόλο ο 24χρονος τότε Μπιλ Τατ.

Το βίντεο παρακολουθείται πολύ πιο ευχάριστα φαντάζεται κάποιος από τον τίτλο του, και σίγουρα παίζει ρόλο σε αυτό ο συμπαθέστατος nerd που μιλάει με τρόπο αναλυτικό και προσιτό ταυτόχρονα. Ούτε που θα καταλάβεις πότε πέρασαν τα δέκα λεπτά.

Fun Fact: Αν δεν είχε γίνει γκάφα στην αποστολή ενός μηνύματος από Αθήνα προς Βιέννη, μπορεί να μην είχε βγει άκρη ακόμα με τη μηχανή Lorenz. Όλη η εξήγηση στο 5:45.

lorenz-machine

Θυμήσου:
Ο Τσαρλς Μπάμπατζ και η διαφορική μηχανή του

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: