25 Ιανουαρίου 2015

Υπάρχει Στην Αθήνα Μαγαζί Που Τυπώνει Μινιατούρα Με Το Κεφάλι Σου Σε 3D-Printer

kiosk

Όλοι εδώ περιμένουμε πώς και πώς τα θαύματα της τρισδιάστατης εκτύπωσης να μπουν στην καθημερινότητά μας. Αλλά, όπως γίνεται συνήθως με αυτά τα πράγματα, η πρόοδος και η διάδοση δεν έρχονται με τους ρυθμούς που ελπίζουν οι early adopters.

Ακόμα και σήμερα, ο περισσότερος κόσμος δεν έχει ιδέα τι είναι οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές. Η αλήθεια είναι ότι έχουν κάνει την εμφάνισή τους μερικά απλά μηχανήματα σε γνωστές αλυσίδες ηλεκτρονικών, αλλά κανείς δεν μπορεί να τους δει ως κάτι περισσότερο από παιχνιδάκι. Τα πλαστικά που τυπώνουν είναι κακής ποιότητας μονόχρωμα, και δύσκολα θα δικαιολογούσαν το κόστος αγοράς ενός εκτυπωτή. Και πόσοι από αυτούς που είδαν ένα τέτοιο μηχάνημα σε λειτουργία, να φαντάστηκαν ότι υπάρχουν ήδη σήμερα τρισδιάστατοι εκτυπωτές που τυπώνουν μεταλλικά αντικείμενα, ή περίπλοκα αντικείμενα με κινητά μέρη (χωρίς να πρέπει να τα συναρμολογήσεις μετά μόνος σου, το γκάτζετ τυπώνεται έτοιμο συναρμολογημένο).

Στο εξωτερικό υπάρχουν διάφοροι τρόποι να πάρει κανείς μια γεύση από το μέλλον της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Από τα open source σχέδια για DIY 3D-printers που φτιάχνουν δημιουργικοί χομπίστες, μέχρι πετυχημένα startups που αγοράζουν high-end εκτυπωτές και τυπώνουν για λογαριασμό σου σχεδόν τα πάντα.

Αλλά εδώ τι γίνεται;

Προς το παρόν η απάντηση φαίνεται να είναι "όχι πολλά". Εδώ και λίγους μήνες όμως, στον κάτω όροφο του Mall στο Μαρούσι, στο περίπτερο του καταστήματος B3D, υπάρχουν εξειδικευμένες κάμερες σκανάρουν το πρόσωπό σου, δημιουργούν ένα εντυπωσιακά ακριβές ψηφιακό μοντέλο του και το στέλνουν στον εκτυπωτή.

Το αποτέλεσμα είναι μια μινιατούρα του εαυτού σου, με αστεία ρούχα και κουρέματα που διάλεξες σε ενα tablet app, ό,τι πρέπει για πρωτότυπο δωράκι και ό,τι πρέπει για να μας ανοίξει την όρεξη για ένα μέλλον γεμάτο 3D printing, που καταφτάνει.

Στα άμεσα μελλοντικά σχέδια της ομάδας του B3D περιλαμβάνεται εκτυπωτής ζαχαροπλαστικής, ενώ δε θα αργήσουν πολύ να προσφέρουν υπηρεσίες on demand εκτύπωσης σε ποικιλία υλικών (και μέταλλα). Θα μπορείς δηλαδή να τους δώσεις το ψηφιακό αρχείο που κατεβάσεις από το ίντερνετ (ή που έφτιαξες μόνος σου, γιατί όχι) και αυτοί θα αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα. Για αυτές και άλλες εξελίξεις, μπορείς να ενημερωθείς μέσω Facebook ή Twitter. Ή μπορείς να περάσεις μια βόλτα από το Mall. Pro tip: Προσπάθησε να αποφύγεις τις ώρες αιχμής γιατί το περίπτερο τραβάει την προσοχή και γίνεται ένας μικρός χαμός. Και, καθώς η δημοφιλία του 3D printing μεγαλώνει, μάλλον ο μικρός χαμός θα μεγαλώσει μαζί της.

Με το καλό!

think+

Θυμήσου παλαιότερα ποστς σχετικά με το 3D printing:
Τρισδιάστατος εκτυπωτής τυπώνει πίτσα
Τι είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση, σε 7 λεπτά
Το πρώτο εκτυπωμένο όπλο (φτιαγμένο από 3D-printer)
Βίντεο του 3Doodler, ενός στιλό-3D-printer, που μάζεψε 3 εκατομμύρια δολάρια στο Kickstarter

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: