8 Φεβρουαρίου 2015

Ο Δορυφόρος DSCOVR Και Η Νέα Προσπάθεια Της SpaceX Να Προσγειώσει Ένα Πύραυλο

Σήμερα, Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, Μετά από άλλες δύο αναβολές, σήμερα Τρίτη 10/2/2015 η αγαπημένη ιδιωτική διαστημική εταιρεία SpaceX θα εκτοξεύσει ένα νέο, ιδιαίτερο δορυφόρο. Και θα χρησιμοποιήσει στην εκτόξευση τον πύραυλο Falcon 9, οπότε κατάλαβες: Ευκαιρία για άλλη μία δοκιμή του συστήματος ανεξάρτητης προσγείωσης του πυραύλου. Αν όλα πάνε καλά αυτή τη φορά, λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση -αφού ο δορυφόρος θα έχει ξεφύγει απ' τη βαρύτητα της Γης- ο πύραυλος θα αρχίσει την ελεγχόμενη κάθοδο, θα φρενάρει και θα προσγειωθεί στην θαλάσσια πλατφόρμα που έχει τοποθετήσει στον ωκεανό η Space X γι' αυτόν ακριβώς το σκοπό.

drone-ship

Θα είναι μία μεγάλη στιγμή, για πούρα και πάρτυ στις παραλίες, κατά τον Ήλον Μασκ.

Επειδή θα σημάνει την κατακόρυφη μείωση του κόστους των διαστημικών αποστολών, απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνουμε κάποια στιγμή επανδρωμένες αποστολές στον Άρη, όχι απλά για να τις κάνουμε, αλλά με συγκεκριμένους σκοπούς και μακροπρόθεσμο πλάνο.

Σημειοτέον ότι είναι η δέυτερη προσπάθεια που γίνεται, ένα μόλις μήνα μετά την πρώτη. Εκείνη πήγε αρκετά καλά, δηλαδή ο πύραυλος επέστρεψε στην πλατφόρμα, φρέναρε κατάλληλα και έπεσε πάνω της. Φαίνεται δε ότι ο λόγος που έπεσε ατσούμπαλα ήταν πολύ απλός, το "υγρό φρένων" του πυραύλου εξαντλήθηκε ταχύτερα απ' όσο υπολόγιζαν οι μηχανικοί και δεν έμεινε αρκετό για τους τελευταίους χειρισμούς. Ακούγεται για easy fix και μπορεί σήμερα να είναι η μεγάλη μέρα. Δυστυχώς η πολιτική της SpaceX είναι να μην δείχνει την προσγείωση σε livestream, οπότε μόνες πηγές άμεσης πληροφόρησης θα είναι το Twitter της και αυτό του Ήλον Μασκ.

Ας πούμε όμως και δυο λόγια για τον δορυφόρο που εκτοξεύεται σήμερα, τον DSCOVR (Deep Space Climate Observatory).

Ο Δορυφόρος DSCOVR

Πρόκειται για ένα κάπως καθυστερημένο πρότζεκτ που εγκρίθηκε το 1998 και η εκτόξευσή του ήταν αρχικά προγραμματισμένο να γίνει με διαστημικό λεωφορείο (η τελευταία φορά που απογειώθηκε διαστημικό λεωφορείο, πριν πάρουν όλα το δρόμο για τα μουσεία, ήταν το 2011).

Ο δορυφόρος έχει περίπου το μέγεθος ενός ψυγείου, και με τα όργανα μετρήσεων που κουβαλάει θα βοηθήσει στην πρόγνωση (ή μάλλον στην έγκαιρη διάγνωση) του διαστημικού καιρού -μαγνητικές καταιγίδες και τα συναφή. Δεν θα είναι συνηθισμένος δορυφόρος, που θα φέρνει βόλτες γύρω από τη Γη ανάμεσα στον ISS, τους δορυφόρους του GPS και το φεγγάρι. Θα πάει αρκετά μακρύτερα, 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα μακρύτερα, για να παρκάρει σε σημείο Λαγκράνζ. Στο L1 του σχήματος.

lagrangepoints

Σκέψου τα σημεία Λαγκράνζ σαν διαστημικά πάρκινγκ. Εκεί είναι τέτοια η αθροιστική επίδραση της βαρύτητας από τον Ήλιο και τη Γη, που ο δορυφόρος θα γυρίζει μαζί με τη Γη γύρω από τον Ήλιο χωρίς δαπάνη ενέργειας. Τις σχετικές εξισώσεις τις γράφει και η Wikipedia.

Και μια που θα έχει πάει μέχρι εκεί το DSCOVR, ένας δευτερεύων στόχος είναι να παρακολουθεί/μετράει το όζον της ατμόσφαιράς μας, τις κινήσεις των συννέφων και την χλωρίδα. Περισσότερα μπορείς να διαβάσεις στο space.com και στην επίσημη σελίδα του δορυφόρου στο NOAA.

Οπότε με το καλό να μας στείλει το DSCOVR νέα από το L1, και fingers crossed για την προσγείωση του Falcon.

UPDATE: Τελικά η εκτόξευση αναβλήθηκε άλλη μία φορά και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ μαζί με το Eurogroup. Το DISCOVR τα πήγε καλά, και το Falcon 9 επέστρεψε με ακρίβεια 10 μέτρων στο επιθυμητό σημείο στον ωκεανό, και με σωστό, κατακόρυφο προσανατολισμό. Το δυσάρεστο της υπόθεσης ήταν ότι λόγω κακοκαιρίας η θάλασσα δεν ήταν αρκετά ήρεμη για να βρίσκεται το drone ship στη θέση του, και έτσι η ομάδα επέλεξε να θυσιάσει και αυτόν τον πύραυλο (άλλη αναβολή για να έχει και καλό καιρό δεν μπορούσαν να πάρουν, ο δορυφόρος έπρεπε να πάει στη θέση του). Φαίνεται όμως ότι όλα τα προβλήματα επί της ουσίας έχουν αντιμετωπιστεί και πως την επόμενη φορά ο Falcon θα τα καταφέρει.

Να εδώ η εκτόξευση.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: