7 Φεβρουαρίου 2015

5+2+1 Ομιλίες Από Το Health Forward Του Σεπτεμβρίου 2014

Αν είσαι τακτικός εδώ, θα θυμάσαι ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο διοργανώθηκε στην Αθήνα το Health Forward, ένα workshop με δραστηριότητες και -κυρίως- ομιλίες ανθρώπων από τους χώρους της επιστήμης, της υγείας και της επιχειρηματικότητας. Α, ήτανε πολύ ωραία. Πολύ οργανωμένοι όλοι, εθελοντές παντού, διδακτικές ομιλίες από καλά προετοιμασμένους ομιλητές (υπήρχαν και εξαιρέσεις, αλλά μετρώνται στα δάχτυλα μισού χεριού -και παρόλα αυτά οι ομιλίες τους δεν ήταν βαρετές).

Δεν είναι τυχαίο που οι Comic Boom στο κωμικό σκετσάκι του τέλους μπερδεύτηκαν μια-δυο φορές και είπαν "εδώ στο TED" ή "τελείωσε και το TEDMED". Τέτοιο αέρα απέπνεε η εκδήλωση. Όταν στη σκηνή δεν βρισκόντουσαν ομιλητές, προβαλλόταν στην οθόνη μια ομιλία από το TEDMED που είχε διεξαχθεί μόλις προχθές σε Ουάσινγκτον και Σαν Φρανσίσκο. (Πρόταση: Επειδή η προσοχή μας όμως δεν μπορούσε να είναι στραμμένη 100% σε αυτήν, ίσως είναι καλή ιδέα να αναγράφεται κάπου σε κάποια γωνίτσα το όνομα του εκάστοτε ομιλητή, για να μπορούμε εμείς που ένα catchphrase μας κίνησε την προσοχή, να γκουγκλάρουμε στη συνέχεια και να την βάλουμε σε μία λίστα watch-it-later.)

Αρκετοί διαβάζατε το livetweet στο Twitter και είχατε ρωτήσει αν θα ανέβουν online οι ομιλίες. Και όντως έτσι ήταν τα σχέδια, να αρχίσουν να ανεβαίνουν σταδιακά από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Τελικά υπήρξε μία καθυστέρηση και οι τελευταίες ομιλίες ανέβηκαν τις τελευταίες μέρες του 2014. Αλλά δεν πειράζει, τώρα είναι μαζεμένες όλες στο επίσημο κανάλι του Health Forward στο YouTube.

Ας δούμε λοιπόν εδώ ένα υποκειμενικό top-5 ομιλιών:

5) Θεοκλής Ζαούτης - Σχετικά με τις νοσοκομειακές μολύνσεις στην Ελλάδα

Πολύ πυκνή ομιλία, για ένα πολύ ενδιαφέρον αλλά όχι πολυσυζητημένο θέμα. Παρακολουθώντας την ζωντανά, άκουγα mindblowing στατιστικά το ένα μετά το άλλο και ήθελα να μπορώ να κάνω συνεχώς pause-googling/factchecking-εμπέδωση-unpause. Βεβαίως δεν μπορούσα να το κάνω αυτό τότε, αλλά εσύ εδώ μπορείς.

4) Γιώργος Βήχας - Μια ιστορία με crowdsourcing αντικαρκινικών φαρμάκων

Πολύ ενθαρρυντική η πρωτοβουλία των γιατρών, η αξιοποίηση των social media και η ανάλυση του γραφειοκρατικού γολγοθά. Και αυτή η ομιλία πρέπει να γίνει pause-unpause από κάποιον γνώστη, ο οποίος ενδεχομένως να πάρει μετά συνέντευξη από τον υπουργό υγείας.

3) Φαίδων Καλοτεράκης - Ας μιλήσουμε για τα ναρκωτικά

Καθώς σαν κοινωνία απομακρυνόμαστε από τις αντανακλαστικές φοβικές αντιδράσεις του 20ού αιώνα και προσεγγίζουμε το πολύ σοβαρό θέμα πιο ώριμα, βασισμένοι σε στοιχεία, μελέτες και κοινή λογική, ομιλίες σαν αυτή μπορούν να συμπυκνώσουν μερικές χρήσιμες σκέψεις.

2) Φαίη Χριστοδούλου - Καινοτομία και disruption

Για την Φαίη τα είπαμε αναλυτικά στο ποστ-συνέντευξη, με εντυπώσεις από το Singularity University και άλλες λεπτομέρειες που δε χωρούσαν στην ομιλία. Ένα μήνα μετά το Health Forward, η ομάδα παρουσίασε την ιδέα και το startup της στο TED Global στη Βραζιλία.

We believe the closest thing we have to a silver bullet cure against cancer is early detection which is why mirOculus proposes a novel diagnostic approach which screens for many cancers, with one single, non-invasive and affordable test.

1) Μυρτάνη Πιερή - Όλοι αγαπάμε τα ζώα. But...

Πολύ καλή, είχες ενδεχομένως πάρει μια γεύση από το TEDx talk της στη Λευκωσία, αλλά εδώ είχε εντελώς διαφορετικό θέμα -τα πειραματόζωα- και είχε να σου δώσει συμπυκνωμένα όλα τα facts που χρειάζεσαι για να νικήσεις τους υπερβολικούς ζωόφιλους στις συζητήσεις για να πειστείς ότι όσο και αν νοιάζεσαι για τα ζώα, όσο και αν συλλογικά ψάχνουμε συνεχώς εναλλακτικές, μερικά πράγματα που όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν, δεν γίνονται αλλιώς -προς το παρόν.

health-forward-ppl

Honorary mentions ο υπεραθλητής Γιώργος-Ιωάννης Τσιάνος που έκανε το Πελοπόννησος-Κρήτη κολυμπώντας (!), ο έκτακτος προσκεκλημένος Άδωνις Γεωργιάδης, και οι Comic Boom που μας έκαναν να γελάσουμε στο τέλος με αυτοσχεδιασμό (εν πολλοίς σατιρίζοντας κομψά τον έκτακτο προσκεκλημένο).

 

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: