Και έτσι, μετά την χθεσινή ανακοίνωση του Νόμπελ Ιατρικής, ανακοινώθηκε το μεσημέρι (με μια απρόβλεπτη καθυστέρηση μιάμισης ώρας περίπου) ότι το φετινό Νόμπελ Φυσικής απονέμεται στον Βρετανό Πίτερ Χιγκς και στον Βέλγο Φρανσουά Ανγκλέρ, δύο φυσικούς που εργαζόμενοι ανεξάρτητα περιέγραψαν θεωρητικά το μποζόνιο Χιγκς από το 1964.
Όμως για να μπορεί αυτή η ανακάλυψη να βραβευθεί, έπρεπε να γίνει και το χαμαλίκι στο CERN για μερικά χρόνια. 17.000 νοματέοι εργάστηκαν ηρωικά ώστε να μπορέσει το Καθιερωμένο Μοντέλο της σωματιδιακής φυσικής να ολοκληρωθεί, και να καταλάβουμε τον κόσμο μας λίγο καλύτερα.
Αυτοί να μη βραβευθούν;
Το βραβείο Νόμπελ δίνεται σε μεμονωμένους ανθρώπους, άντε σε μικρές ομάδες. Έτσι όρισε στη διαθήκη του ο Άλφρεντ Νόμπελ, γιατί έτσι γινόταν τότε, στα τέλη του 19ου αιώνα, η επιστήμη (έτσι την έκανε και ο ίδιος). Μπορούσαμε να λέμε -πάλι απλουστεύοντας σκανδαλωδώς, βέβαια- ότι ο Νεύτωνας ανακάλυψε τη βαρύτητα, ο Μάξγουελ ανακάλυψε τον ηλεκτρομαγνητισμό, η Μαρί Κιουρί την ραδιενέργεια και ο Αϊνστάιν τη σχετικότητα. Αλλά αυτό πια δεν γίνεται, πράγμα που περίτρανα απέδειξε μόλις χθες το Νόμπελ Ιατρικής, μοιρασμένο στα τρία σε ανθρώπους που σε εντελώς διαφορετικά πράγματα δούλευαν και που εκ των υστέρων μόνο φαίνονται συνδεδεμένα με τρόπο που να δικαιολογεί την κοινή βράβευση.
Ο Τζον Μπάτεργουορθ, φυσικός του CERN, το είχε συνοψίσει πολύ ωραία πριν λίγες μέρες:
It should be Higgs, Englert and CERN. Nobel prizes are for discovery, Higgs & Engelert discovered the theory, CERN (many people) discovered the reality. If the Nobel Committee decide to stick to their arbitrary precedent of not awarding collaborations the prize, they are just denying how great science (sometimes) works.
Τι ωραίος συμβολισμός που θα ήταν, να πάει το βραβείο σε αυτούς τους τρεις. Τελικά το θέμα μάλλον συνοψίζεται σε μια διαφωνία για πνεύμα και το γράμμα του νόμου. Ε, πνεύμα, hands down. Και είναι κρίμα, γιατί η απογοήτευση επισκιάζει την χαρά για τη βράβευση, κάπως.
Και Τώρα, Λίγα Λόγια Για Το Μποζόνιο
Αλλαγή κλίματος στο ποστ, για να δεις τι είναι και τι κάνει το μποζόνιο Χιγκς, σε πέντε λεπτά. Αν θες να κι άλλα επεξηγηματικά βίντεο για το μποζόνιο Χιγκς (ένα, δύο ή πέντε δεν φτάνουν), ρίξε μια ματιά και εδώ, ή εδώ. Επίσης, κάθε φορά που ακούς κάποιον να μιλάει για το "σωματίδιο του θεού", μπορείς να του λες αυτή την ιστορία των 27 λέξεων.
Για να δούμε τι θα γίνει και αύριο με τη χημεία.
Επίσης, θυμήσου:
Το CERN έφτιαξε βιντεάκια για να μάθουν όλοι τις ανακαλύψεις του