5 Ιανουαρίου 2015

Μία Επίσημη Και Μία Ανεπίσημη Ανασκόπηση Της SpaceX Για Το 2014

Αυτή είναι η επίσημη, ένα promo βιντεάκι με εκτοξεύσεις και την παρουσίαση του Dragon V2. Η άλλη μεγάλη επιτυχία της χρονιάς ήταν η χρηματοδότηση 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δέχτηκε η SpaceX από τη NASA, για λογαριασμό της οποίας θα αναλάβει να μεταφέρει αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το 2017.

Αλλά αυτά τα λέει αναλυτικά και η ανεπίσημη ανασκόπηση στο παρακάτω infographic:

space-x-2014-infographic

Το 2015 τώρα, φαίνεται να ξεκινάει καλά. Αύριο Τρίτη, στις 13:20 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, η SpaceX στέλνει στον ISS ένα ακόμα φορτίο με το Dragon, αλλά αυτή τη φορά το επιτελείο θα προσπαθήσει και κάτι πρωτοποριακό: Να επιστρέψει τον πύραυλο Falcon 9 με ασφάλεια στο έδαφος. Αν αυτό πετύχει και συστηματοποιηθεί, οι πύραυλοι θα στέλνουν τα διαστημόπλοια στο διάστημα και μετά θα επιστρέφουν στη Γη για ανεφοδιασμό και νέα εκτόξευση. Πράγμα που θα μειώσει δραματικά το κόστος των εκτοξεύσεων και θα ξεκλειδώσει νέες δυνατότητες στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Ο Ήλον Μασκ έχει δηλώσει πως το πείραμα της Τρίτης έχει μόλις 50% πιθανότητα επιτυχίας (γι' αυτό και ο πύραυλος δεν θα επιστρέψει στη βάση αλλά σε πλωτή πλατφόρμα στη θάλασσα, ώστε αν πάει κάτι στραβά να μην έχουμε τραυματισμούς και παρατράγουδα), αλλά η αισιοδοξία ξεχειλίζει (UPDATE: Κάποιος ρώτησε τον Ήλον Μασκ πώς προέκυψε η πιθανότητα 50%. Η απάντησή ήταν "I pretty much made that up. I have no idea :)"). Αν είσαι ξύπνιος απόψε κατά τις 4:00, πέρνα και μια βόλτα απ' το reddit, όπου ο Ήλον Μασκ θα απαντάει σε ερωτήσεις του κόσμου σε ΑΜΑ. Ερωτήσεις και πάνω στα της SpaceX, αλλά και πάνω στις εξελίξεις με τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα της Tesla, και τα φωτοβολταϊκά της SolarCity. UPDATE: Εδώ το λινκ για το ΑΜΑ (το οποίο μετά από παράκληση του Μασκ εστίασε σχεδόν αποκλειστικά στα της SpaceX - κρίμα).

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: